Informació local

La lluita de les dones peruanes arriba al TMC

Juan MuñozEl Teatre Municipal Cooperativa va acollir aquest dijous 6 d’octubre la xerrada “Dret de reproducció sexual al Perú. Delicte de lesa humanitat” a càrrec de la presidenta de l’Associació de Dones de la Província d’Huancabamba (Perú), Esperanza Huayama. La conferència, inclosa dins els actes del programa “Ciutats defensores dels Drets Humans” es va dirgir principalment a l’alumnat dels centres d’educació secundaria La Romànica i Can Planas.

Esperanza Huayama va ser una de les víctimes del programa d’esterilitzacions forçoses impulsat pel govern d’Alberto Fujimori, al Perú, durant la segona meitat dels anys noranta. Fa més de 10 anys que l’Esperanza ocupa càrrecs directius a l’Asociación de Mujeres de la provincia de Huancabamba (AMHBA), entitat que presideix des de fa poc més d’un any i que lluita per a que aquestes atrocitats siguin reconegudes i penades.

Algunes fonts parlen de 200.000, altres de més de 300.000 víctimes, però el nombre no és clar. Ara són moltes les dones i homes que estan vivint les conseqüències de la pràctiques que van patir als anys noranta.

Dins de l’AMHBA, l’Esperanza participa activament en el Comitè de defensa dels drets humans de les dones esterilitzades de Huancabamba. Convençuda que l’organització de les dones és clau per defensar els seus drets, es planteja com a un dels reptes del futur més pròxim la consolidació i l’enfortiment de l’Asociación Nacional de Mujeres Peruanas Afectadas por las Esterilizaciones Forzadas.

Actualment existeixen 2.074 denúncies registrades, però els crims comesos per les autoritats peruanes fa dues dècades continuen impunes. Des que es van iniciar les primeres investigacions fiscals sobre les esterilitzacions forçoses, el cas ha estat arxivat en dues ocasions, al 2009 i al 2014. Va reobrir-se al maig del 2015, com a conseqüència de la pressió exercida pels moviments de denúncia. Al febrer del 2016, la fiscal Marcelita Gutiérrez va sol·licitar una nova ampliació del termini d’investigació, que vencia al juliol d’aquest any.

A continuació podeu escoltar íntegrament la conferència d’Esperanza Huayama.

Join the discussion

  1. Pingback: Més de 100 mencions en premsa de Ciutats Defensores dels Drets Humans 2016! | Ciutats Defensores dels Drets Humans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *