Informació local

Assumpta Montellà apropa “La Maternitat d’Elna” a Barberà

Barberà del Vallès celebra un any més el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Com sempre, per a commemorar aquesta data, la nostra ciutat acollirà durant diverses setmanes tot un seguit d’activitats que giraran al voltant de la figura de la dona al llarg de la historia i fins els nostres dies.

El tret de sortida a aquest programa d’activitats el va donar aquest dimecres, 1 de març, a la Biblioteca Municipal Esteve Paluzie la xerrada “La maternitat d’Elna”. L’acte havia d’anar a càrrec per l’actriu protagonista de l’obra de teatre amb el mateix nom, Rosa Galindo, ja que aquest dissabte 4 de març el Teatre Municipal Cooperativa acollirà la representació d’aquest muntatge. Però finalment per una indisposició, Galindo no va poder assistir. En lloc seu, va ser l’autora de “La Maternitat d’Elna”, Assumpta Montellà, la que amb el seu particular relat va donar a conèixer molts detalls de la creació del seu llibre i de l’obra teatral.

Precisament una de les primeres particularitats que va explicar a una Sala Salvador Allende plena va ser com va sorgir la idea de convertir “La Maternitat d’Elna” en una obra de teatre.

Montellà va relatar d’una manera molt emotiva el context històric de l’obra, així com el procés que ella mateixa havia viscut a nivell personal a l’hora d’escriure-la. Evidentment la historiadora i escriptora va parlar de la protagonista de tota aquesta història, Elisabeth Eidenbenz, una peculiar dona que no deixà indiferent a ningú.

Assumpta Montellà va destacar el paral·lelisme existent entre el procés d’exili de 1939 a Espanya i el que ara s’està vivint a la Mediterrània, explicant, que tal i com en més d’una ocasió li havia comentat Eidenbenz, aquest fets són cíclics i per aquest motiu les noves generacions han de ser conscients de la seva història.

Assumpta Montellà és historiadora i escriptora. ‘La Maternitat d’Elna’ va ser la seva primera obra i un dels llibres més venuts a Catalunya. En l’obra explica com es vivia en aquesta institució, situada al Rosselló, i com Elisabeth Eidenbenz, una jove suïssa, es dedicava a ajudar a dones exiliades. Eidenbenz, va salvar les vides de més de 600 fills i filles de refugiades de la Guerra Civil Espanyola que estaven internades en els camps propers a Elna.

Aquest dissabte, 4 de març, serà Rosa Galindo l’encarregada de donar veu a aquesta particular versió de l’obra. Serà a les 21.30h al Teatre Municipal Cooperativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *