Informació local

El pacte ciutadà, clau per eradicar el masclisme

El dimarts, 28 de novembre, la Biblioteca Municipal Esteve Paluzie va acollir un nou acte dins el programa del 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència Vers les Dones. En aquesta ocasió es tractava de la conferència ‘Pacte ciutadà contra el masclisme’ organitzada per l’Oficina de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Barberà del Vallès i impartida pel metge forense, professor titular de Medicina Legal a la Universitat de Granada i expert en violència masclista, Miguel Lorente Acosta.

Lorente ha estat el Delegat de Govern per a la violència de gènere, Director General d’Assistència Jurídica a la Conselleria de Justícia de la Junta d’Andalusia, i membre de l’Observatori Estatal de ‘Violencia sobre la Mujer’.  És considerat un dels experts més reconeguts internacionalment en violència masclista i és membre expert de l’Organització Mundial de la Salut en termes relacionats amb la violència i agressió a la dona.

Seixanta dones són assassinades al nostre país cada any i 700.000 són maltractades. O el que és el mateix, seixanta homes assassinen cada any i 700.000 maltracten. Amb dades com aquestes Miguel Lorente va mantenir la cinquantena de persones assistents a la Sala Salvador Allende de la Biblioteca Municipal Esteve Paluzie totalment atentes a la seva exposició la qual es va iniciar amb la situació actual de la violència masclista al nostre país.

Lorente va continuar amb el tractament que reben aquestes desigualtats des dels diferents àmbits de la societat, àmbits que en moltes ocasions ajuden a promoure i amagar aquesta situació. Finalment el ponent, va donar algunes claus a seguir per tots els estaments de la societat amb l’objectiu d’acabar amb el masclisme i les desigualtats de gènere.

El recent Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere va ser una altre dels temes a tractar, que segons va manifestar, posa en evidència la falta de mesures per treballar sobre una realitat social basada en el masclisme. Moments previs a l’inici de la conferència Miguel Lorente va atendre als micròfons de Ràdio Barberà, en els quals va explicar la importància i necessitat d’aquest pacte ciutadà.

Arran la declaració de Barberà com a ciutat Feminista, aprovada al ple municipal del consistori barbarenc del mes doctubre, Lorente valorava molt positivament iniciatives com aquesta.

Durant la xerrada Miguel Lorente va destacar la poca conscienciació que hi ha a la societat vers el masclisme i la violència de gènere, la qual en moltes situacions es tracta d’anecdòtica.

A la conferència es va tractar sobre la necessitat que la societat es posicioni, no només contra la violència masclista, sinó contra el masclisme que està a la base d’aquesta violència. Lorente va manifestar que és a través de les accions contra el masclisme i la seva injustícia social com s’arribarà a una societat igualitària.

Rere l’exposició de Miguel Lorente els i les assistents van intervenir en un torn de paraules on van poder expressar els seus dubtes i les seves inquietuds respecte aquesta temàtica.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *