Entrevistes

El TMC es submergeix entre les ombres del “Sol Solet” de Guimerà

Aquest passat divendres, 4 de maig, el Teatre Municipal Cooperativa va acollir la representació de “Sol Solet”, una coproducció entre Teatres en Xarxa i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

“Sol Solet” és un text d’Àngel Guimerà que, malgrat els ressons infantils que pugui tenir el títol, fa referència a la soledat del protagonista que es veu immergit en un triangle de passions mal resoltes que fa aflorar les contradiccions irresolubles de l’ànima humana. Un drama versionat i dirigit per Carlota Subirós i interpretat per Mercè Arànega, Laura Aubert, Javier Beltran, Pepo Blasco, Roger Casamajor Esteban, Oriol Genís Vilà, Antònia Jaume i Ramon Pujol.

Ràdio Barberà va poder parlar amb ells abans de la representació i en Javier Beltran explicava la comoditat que s’han trobat a l’hora desenvolupar aquest text.

El TNC recupera així la desconeguda obra ‘Sol solet’ de l’escriptor Àngel Guimerà, que no es representa en públic des de 1904. Tot i això el mateix elenc comentava que aquest és un text contemporani que, tal i com ha fet Carlota Subirós, es pot tractar perfectament per a ser representat en els nostres dies.

Subirós, a part de reduir l’elenc original de l’obra a sis personatges, ha afegit dos més, femenins, que representen la llum i l’ombra per exercir una mirada sobre una de les protagonistes del muntatge i els quals estan interpretats per Laia Duran i Antonia Jaume.

En la presentació d’aquest nou muntatge, que es va dur a terme al mes de març, Carlota Subirós explicava com el títol ‘Sol Solet’ és un joc de paraules entre l’astre i la solitud que pateixen tots els personatges de l’obra.

Durant absolutament tota l’obra, des de l’inici fins que van arrencar els primer aplaudiments al TMC, la tensió es va apoderar del públic barbarenc, que no va poder perdre cap detall d’una de les obres més tèrboles i desconegudes de Guimerà.

Aquesta és la quarta ocasió que Teatres en Xarxa col·labora amb el TNC en la coproducció i gira d’un espectacle de la temporada. En aquest cas, ho fan amb Sol Solet; la temporada passada ho van fer amb La fortuna de Sílvia; i en anteriors edicions amb Maria Rosa d’Àngel Guimerà i Tirant lo Blanc de Joanot Martorell. Una iniciativa que en Javier Beltran valorava molt positivament:

La llum, l’ombra, els crits, els gestos, les paraules i les llàgrimes són els protagonistes d’aquesta versió del “Sol, Solet” d’Àngel guimerà, en el qual el caire més infantil d’aquesta cançó desapareix per a donar lloc a les tenebres de l’ànima humana.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *