Informació local

La cultura popular pren la plaça de la Vila el diumenge de Festa Major

La Colla de Geganters i Grallers de Barberà del Vallès i Saballuts van portar la cultura popular al centre de la Festa Major de Barberà del Vallès. La plaça de la Vila va acollir dues activitats amb protagonisme al programa: la Trobada de Gegants i la diada castellera.

El torn de la 27a Trobada de Gegants de Barberà del Vallès va ser al matí, des de les 10 h, amb la participació de més de vint colles convidades. A més de les agrupacions properes del Vallès com la Creu Alta de Sabadell, Sentmenat, Sant Quirzé o Ripollet, també van participar colles catalanes destacades com la de Castellterçol o la de Ripoll i convidades de Fraga, Vinaròs o la Asociación de gigantes y cabezudos Javier Bozal des de Navarra.

Ràdio Barberà vam entrevistar al cap de la colla de Geganters i Grallers de Barberà del Vallès, Josep Torrella, i a Javier Bozal, president de l’associació de gegants que porta el seu nom, a l’inici de la Trobada. Torrella resumia així el cap de setmana de Festa Major per la colla:

Bozal per la seva banda ens explicava com una comparsa d’Artica a Navarra s’havia desplaçat fins a la nostra ciutat enmig de Sant Fermín i el perquè del projecte de la seva associació com una comparsa més inclusiva que d’altres:

Torrella i Bozal també van conversar sobre les diferències estilístiques entre les colles geganteres catalanes i les navarreses. Tots dos es mostraven d’acord que a Navarra les comparses són més elegants i tècniques i en canvi l’estil català acostuma a ser més esborrajat:

Gran actuació de Saballuts a la Festa Major

A la tarda la plaça de la Vila va ser l’escenari com cada any d’una diada castellera de primer nivell amb els Saballuts com a amfitrions en la seva “segona plaça”. Els convidats van ser els Xics de Granollers, colla habitual a la festa major de la nostra vila, i Minyons de Terrassa, que eren novetat.

Les expectatives eren elevades, ja que en la Festa Major 2017 Barberà va transformar-se en plaça de gamma extra quan els Castellers de Vilafranca van aixecar una torre de 9 amb folre i manilles. Tot i que en aquesta ocasió no va ser possible gaudir de castells de gamma extra ni de 9 pisos, les actuacions de totes tres colles van tenir un gran nivell.

Minyons va encetar la jornada amb alguns problemes que van deixar el 4 de 8 en intent en dues ocasions. En canvi, Xics i Saballuts van carregar i descarregar aquesta construcció sense ensurts en la primera ronda. A la segona ronda els de Granollers van apostar per un 5 de 7 que també van completar i els amfitrions i els terrassencs per 3 de 8 amb èxit.

Per acabar Minyons es van rescabalar amb un meritori 2 de 8 amb folre, els Xics de Granollers van aixecar un 3 de 7 i Saballuts van tancar la seva més que correcta actuació amb un 7 de 7. La Cap de colla de Saballuts, Bea Jiménez, es mostrava satisfeta amb la diada:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *