Entrevistes

El TNC porta a Barberà “La niña gorda” de Rusiñol

El passat dissabte, 13 d’abril, el Teatre Nacional de Catalunya va tornar a visitar la nostra ciutat, en aquesta ocasió per a representar “La Niña Gorda”, un espectacle adaptat de la novel·la homònima de Santiago Rusiñol. Celebrada com una de les millors novel·les catalanes de la primera meitat del segle XX, “La niña gorda” fa una àcida paròdia de La Ben Plantada d’Eugeni d’Ors. Amb aquesta obra, Rusiñol s’enfronta cruament a l’idealisme noucentista posant de manifest una societat hipòcrita i poc educada, fent que el públic sigui conscient de que el text té una vigència terrible.

L’actor encarregat de donar vida a aquesta obra, Jordi Oriol, és alhora l’autor de la seva adaptació al teatre. Ràdio Barberà va parlar amb ell i ens va explicar com ha estat el procés per arribar a aquest muntatge.

Filla d’un lliure pensador alcohòlic, amb una educació sentimental construïda a còpia d’exaltats fulletons sentimentals, “La niña gorda” és una criatura càndida que serà exhibida com una atracció de circ per la magnitud de les carns i estarà envoltada d’un món sòrdid que alimentarà contínuament la seva ingenuïtat per obtenir-ne un rendiment econòmic. Ara, tota la novel·la es explicada amb una mateixa veu, amb un mínim atrezzo, i amb l’únic acompanyament d’una pianola i la gestualitat de les mans d’Oriol.


Tot i ser un dels millors treballs de Rosiñol, “La niña Gorda” no és una de les seves obres més conegudes, en aquesta ocasió el Teatre Nacional de Catalunya ha apostat per a dur-la a escena tant per la força del seu missatge com per la seva forma.

“La niña gorda” ha arribat al Teatre municipal Cooperativa gràcies, una vegada més, a la iniciativa Teatres en Xarxa, un grup de teatres de proximitat que treballa conjuntament de manera regular des del 2014. Amb la representació a Barberà, aquest muntatge finalitzava la seva petita gira per els diferents teatres que conformen aquesta iniciativa.

Rere l’actuació, diverses persones del públic van poder pujar a l’escenari per a veure de prop el peculiar instrument de la pianola, que embolcalla tota la representació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *