Entrevistes

“La Zanja” captiva el públic de Barberà del Vallès

El Teatre Municipal Cooperativa va ser l’escenari aquest passat dissabte, 5 d’octubre, de l’obra de la companyia Titzina Teatro, “La Zanja”. Aquest muntatge va fer reflexionar el públic barbarenc sobre l’essència de l’ésser humà a partir de les relacions establertes entre l’Amèrica Llatina i Europa al llarg de la història.

“La Zanja” combina diverses històries particulars, al voltant d’una general, la d’en Miguel, un tècnic d’una multinacional minera el qual arriba a una explotació de la companyia a l’Amèrica del Sud. L’Alfredo, l’alcalde, i la seva comunitat esperen a aquest nou descobridor, però la implantació i l’explotació de la mina marca el futur del poble i les relacions entre els veïns.

Aquesta és una història d’ambicions que porta els protagonistes a viure una situació límit a la mateixa terra de presagis i mites a la qual es van trobar Pizarro i Atahualpa fa 500 anys.

Diego Lorca i Pako Merino, autor, directors i intèrprets són els encarregats de dur aquesta història a la vida. Les relacions entre Europa i Amèrica del Sud, inclòs el període de colonitzacions és el marc on es desenvolupa una trama que posa de manifest els interessos, la cobdícia i la naturalesa humana més crua.

Aquest és un treball de periodisme antropològic d’entrevistes i convivències, investiga i s’endinsa en la vida d’altres persones i aborda realitats moltes vegades desconegudes que transporten a l’escenari el més destacable de l’ésser humà, des d’un punt de vista còmic, irònic i, alhora, tràgic. Una feina exhaustiva de creació sorgida de la documentació de les cròniques de l’època i els viatges al Perú actual.

Precisament un viatge a l’Amèrica llatina es el que experimenta el públic amb aquest muntatge que té com a suport poc attrezzo i únicament la interpretació de dos actors, els quals són capaços de conformar vàries situacions i transportar el públic a diversos paratges amb diferents protagonistes.

Tot i el vessant dramàtic de la temàtica, Titzina Teatro ha sabut complementar l’obra amb diverses pinzellades humorístiques, que aconsegueixen sostreure tímides rialles al públic que segueix, en ocasions angoixat, la història que se’ns presenta.

Rere un reflexiu silenci, el teatre barbarenc va arrencar a aplaudir agraint el treball de tots dos intèrprets en aquesta segona representació de la nova temporada del TMC.

A continuació podeu escoltar l’entrevista íntegre amb Diego Lorca i Pako Merino:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *