Entrevistes

La violència masclista a través del teatre

Aquest passat dissabte, 23 de novembre, el teatre va ser protagonista dins el programa d’activitats del Dia Internacional contra la violència vers les dones. En aquesta ocasió el Teatre Municipal Cooperativa va acollir l’obra “Només una vegada” de la companyia Bitó. Aquest és un muntatge dramàtic i contemporani de Marta Buchaca que versa sobre la violència de gènere i tracta, més concretament, aquella que no es fa visible i acaba normalitzada en situacions de la vida quotidiana.

Les actrius i actor Gemma Martínez, Glòria Sirvent i José Pérez Ocaña representen una història que es centra en el Pau, novel·lista i l’Eva, editora. Són parella des de fa set anys. Un dia ell li pega i el pare d’ella denuncia l’agressió. Només ha estat una vegada, però des d’aleshores cap dels dos no té ganes de parlar del tema. No obstant això, no els quedarà més remei que seguir una teràpia obligatòria amb una psicòloga dels serveis socials.

L’obra fa reflexionar contínuament el públic sobre els estereotips i les falsedats que existeixen entorn la violència masclista. El fa empatitzar, dubtar, patir i inclòs dibuixar un lleu somriure en algunes ocasions. Precisament un dels aspectes que més valorava el seu elenc és la utilitat social d’aquesta, més enllà del simple objectiu d’entretenir. I es que per dur a terme “Només una vegada” tant directora com repartiment s’han assessorat de manera curosa sobre tots els aspectes de la violència masclista, sobretot per poder tractar el tema amb tota la rigorositat i respecte possible.

Durant gairebé tota la representació, el públic barbarenc es va congelar, parant atenció a cada detall. El silenci que es va crear al TMC només es va trencar al final quan uns segons després que s’apaguessin els llums, el públic va arrencar a aplaudir agraint l’obra i les interpretacions de les actrius i actor.

Aquí podeu escoltar l’entrevista íntegra:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *