Informació local

Actualització: Noves mesures dels serveis de transport públic

Actualitzat el 19/03/2020 a les 14h

El Departament de Territori i Sostenibilitat, en el marc del PROCICAT, ha adoptat noves mesures de funcionament dels serveis de transport públic de viatgers per combatre la propagació del coronavirus. Aquestes s’han pres juntament amb els operadors de transports arran l’afluència a la xarxa que s’ha produït a primera jornada feinera després de l’establiment de l’estat d’alarma. En línies generals, el descens de la demanda ha estat del 75-90% en els diferents modes de transport, tot que hi ha hagut moments puntuals en els quals la reducció no ha estat tan significativa.Així, s’ha acordat que els serveis públics de transport de viatgers per carretera i serveis ferroviaris que transcorren íntegrament pel territori de Catalunya, tant interurbans com urbans, reduiran la freqüència horària de servei en dia feiner d’entre un 33% i un 67%. Aquesta forquilla de reducció es concretarà atenent a les necessitats de cada operador i, molt especialment, a la demanda en hora punta. A més els serveis de transport nocturns per carretera podran oferir un percentatge diferent del dels serveis diürns.

Per una altra banda excepcionalment es podran suprimir línies que tinguin una demanda gairebé nul·la, especialment si existeixen alternatives de desplaçament.

Les empreses prestadores dels serveis de transport públic, han de vetllar perquè en cap cas l’ocupació dels vehicles superi un terç de la seva capacitat. I en el cas que venguin bitllets online, hauran d’incloure un missatge que desaconselli viatjar, tret de casos inajornables.

A més, el Departament de Territori i Sostenibilitat confirma que l‘impacte econòmic que puguin causar aquestes mesures, i altres que es puguin adoptar en funció de l’evolució de la crisi sanitària, l’assumirà la Generalitat, amb les partides que s’habilitin per fer front a l’emergència.

Renfe, a més, ha dissenyat un nou pla de transport pel qual s’anul·la tota la seva oferta actual de tren comercials Ave i Llarga Distància i Avant, i es substitueix per una altra oferta que s’ajusti a l’aplicació de la normativa contemplada en el decret d’estat d’alarma aprovat pel Consell de Ministres.

Renfe retornarà íntegrament l’import dels bitllets a totes les persones que tinguessin previst viatjar en aquests dies i posarà a la venda les places del nou pla de transport establert en funció de les reduccions decretades per l’Executiu.

La implantació del nou pla de transports significa que els serveis AVE, Llarga Distància i Avant es veuran restringits en un 50%. Als serveis de Rodalies de Catalunya l’oferta serà del 100%.En aplicació de la instrucció per a procurar la màxima separació possible entre les persones als trens en els quals es vengui una plaça asseguda, Renfe limitarà l’oferta de places disponibles per a cada tren en funció de la configuració i tipologia de cada unitat.

Així mateix, Renfe ha pres la decisió de suspendre temporalment en tots els seus trens els serveis de cafeteria, bar mòbil, restauració a bord, distribució de premsa i auriculars. També romandran tancades totes les sales club de les estacions.

Per la seva banda, Moventis, l’operador del servei d’autobusos de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, informa de la reestructuració d’horaris en les diferents línies que paren a Barberà del Vallès.

 • Línia LB1 de Barberà del Vallès (Plaça Espanya – Baricentro – Polígons): Servei habitual. Sense canvis.

Línies autobusos interurbans

 • Línia A1 (Barcelona – Barberà del Vallès – Sabadell): Horari habitual de dies feiners.
 • Línia A2 (Barcelona – Barberà del Vallès – Badia del Vallès): Els dies feiners tindran els horaris establers corresponents als dissabtes.
 • Línia B1 (Sabadell – Barberà del Vallès – Badia del Vallès): Els dies feiners tindran els horaris establers corresponents als dissabtes.
 • Línia B2 (Sabadell – Barberà del Vallès – Cerdanyola del Vallès – Ripollet): Els dies feiners tindran els horaris establers corresponents als dissabtes.
 • Línia B4 (Badia del Vallès – Barberà del Vallès – Cerdanyola del Vallès): Els dies feiners tindran els horaris establers corresponents als dissabtes.
 • Línia B6 (UAB – Badia del Vallès – Barberà del Vallès – Sabadell): No hi ha servei.
 • Línia N64 (Servei nocturn – NITBUS Barcelona – Cerdanyola del Vallès – Barberà del Vallès – Badia del Vallès – Sabadell – Sant Quirze del Vallès – Terrassa – Rubí – Sant Cugat – Barcelona): Circulació del 50 % dels serveis.
 • Línia N61 (Servei nocturn – NITBUS Barcelona – Sant Cugat – Rubí – Terrassa – Sant Quirze del Vallès – Sabadell – Badia del Vallès – Barberà del Vallès – Cerdanyola del Vallès – Barcelona): Circulació del 50 % dels serveis.

Moventis, a més, ha activat una sèrie de protocols i recomanacions pel control del risc de contagi.

Així, s’elimina la venda de bitllets a bord; s’elimina el dret de bescanvi implantant mesures compensatòries per als usuaris amb bitllets que no s’hagin pogut fer servir; es tanquen les oficines d’atenció al client que no tenen separació física amb els usuaris; es desaconsella l’ús del transport públic als col·lectius de risc; cal mantenir una distància mínima d’un metre entre les persones viatgeres; es recomana rentar-se les mans un cop utilitzat el transport públic; es demana no interactuar amb el conductor.

Durant aquest període s’intensifiquen els protocols de neteja i desinfecció i s’informa via Canals telefònics i digitals.

Join the discussion

 1. Pingback: Covid-19: darrera hora - radiobarbera.cat

 2. Pingback: Coronavirus: transport públic a mig gas el cap de setmana - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *