Informació local

Actualització : Més ERTO pel Covid-19 a Barberà del Vallès

Actualització el divendres 20 de març a les 10:10h

Noves afectacions laborals confirmades per l’emergència sanitària del Covid-19 a Barberà del Vallès i al Vallès Occidental. La crisi del coronavirus i les restriccions decretades per l’Estat d’Alarma el passat dissabte 14 de març estan causant ERTOS i alguns acomiadaments també en l’àmbit municipal o que afecten el veïnat de Barberà del Vallès. Segons informacions de CCOO del Vallès Occidental, algunes de les primeres empreses barberenques amb aquests expedients són: Magneti Marelli, MMA Louis Vuitton, Veltex, Transdina i Rulo Pluma (del grup Nespoli). També hi ha hagut acomiadaments l’empresa Rocas González (Monitoratge i Cuina S.L).

El Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya va actualitzar ahir dimecres 18 de març la quantitat d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, ERTO, que s’han registrat des de l’inici de les mesures de confinament. Ara són 360 expedients d’aquest tipus i afecten 27 mil 651 persones treballadores. A la demarcació de Barcelona es concentren 224 d’aquests ERTOs.

Els Expedients de Regulació Temporal d’ocupació són una suspensió del contracte dels treballadors durant un període de temps determinat. De manera que els treballadors són enviats a casa sense sou, però l’empresa té l’obligació de reincorporar-los una vegada es repren l’activitat productiva. Una de les mesures aprovades al Consell de Ministres és que totes les persones afectades per ERTOS rebran una prestació encara que no hagin acumulat el temps mínim de cotització per tenir dret a l’atur. Aquesta prestació, del 70% de la base de cotització, no consumirà el dret a atur que tinguin acumulat.

Aquesta dada de 360 expedients només inclou les companyies que tenen tota la seva activitat econòmica a Catalunya, així que al nombre total d’afectats s’hauria de sumar l’impacte dels entre 400 i 500 expedients registrats a la Direcció General de Treball segons la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Es preveu que els propers dies es presentin més perquè dimarts el Consell de Ministres va modificar el procediment per agilitzar els terminis i incloure les afectacions del coronavirus com a motiu de força major. A més, l’Estat es farà càrrec de les cotitzacions a la Seguretat Social dels empleats afectats per un expedient derivat del coronavirus en les empreses de menys de 50 treballadors i del 75% de la cotització en les grans. Fins dimarts aquestes cotitzacions eren a càrrec de l’empresa.

Al Vallès Occidental Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors han explicat a Ràdio Barberà que estan pendents d’aquestes situacions. El fet que dimecres es publiqués el Real Decret de Mesures urgents extraordinàries pel COVID-19 ha desencadenat multitud de decisions per part de les empreses i estan arribant de tot arreu, segons UGT. Tot i que no hi ha dades oficials locals o comarcals, Ràdio Barberà ha pogut confirmar diverses afectacions i els primers tancaments. Com avançavem a l’inici de la noticia des de CCOO ens confirmen ERTO a Magneti Marelli, MMA Louis Vuitton, Veltex, Transdina i Rulo Pluma (del grup Nespoli). A falta de conèixer tots els detalls es tractaria de més de 1600 treballadors amb contracte suspès temporalment.

A la fàbrica de components per automoció Magneti Marelli, l’empresa i els sindicats han pactat tancar la fàbrica des del 21 de març fins al 5 abril. Aquesta companyia, amb 493 treballadors a Barberà del Vallès, ja havia acordat abans dels efectes del coronavirus un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació per motius econòmics I productius entre març i desembre. La representació legal dels treballadors havia sol·licitat aturar la producció per prevenir contagis i finalment s’ha arribat a un acord. Segons fonts sindicals, Magneti Marelli es reserva el dret a sol·licitar que s’incorporin alguns operaris a una línia de producció a partir del 30 de març per atendre un encàrrec pendent. Les parts valoraran si cal allargar l’aturada productiva durant la segona setmana.

La UGT del Vallès Occidental també ha informat Ràdio Barberà d’acomiadaments individuals de les treballadores del servei de menjadors escolars de l’empresa Rocas González (Monitoratge i Cuina S.L) a Barberà del Vallès. Des del sindicat no arriben a entendre aquesta situació perquè podrien valorar acollir-se a un ERTO que consideren que deixaria en una situació més beneficiosa tant a les treballadores com a la mateixa empresa.

A la comarca del Vallès Occidental un dels primers ERTO a confirmar-se va ser el de Kostal Eléctrica a Sentmenat. La companyia de components per automoció va decidir suspendre el contracte dels seus 800 treballadors per afectacions a la cadena logística i la previsió d’una caiguda en el volum de producció del 25%. En canvi, és diferent la situació d’una altra companyia dedicada a la mateixa activitat que Kostal Eléctrica i Magneti Marelli: Ficosa. A aquesta empresa amb una fàbrica a Viladecavalls que ocupa més d’un miller de persones i diversos veïns de Barberà del Vallès la producció no s’ha aturat, tot i que hi ha un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació en procés d’acordar-se amb la representació dels treballadors.

Segons una comunicació a la plantilla per part del Comitè d’empresa a què ha tingut accès Ràdio Barberà, Ficosa s’oposa a l’aturada de la producció que sol·licita el comitè per protegir la salut dels treballadors perquè consideren que compleixen la normativa i recomanacions del Ministeri de Sanitat. El coronavirus no ha afectat de moment a la provisió de microcomponents des de la Xina ni a l’exportació de comandes. A la planta de Viladecavalls hi ha un mínim de 2 positius confirmats i persones en quarantena per precaució. Segons una altra font de la plantilla consultada per Ràdio Barberà, les mesures de protecció són insuficients, només alguns departaments poden fer teletreball i no entén l’actitud de l’empresa ni del Govern que no atura la producció per evitar més contagis.

En dies vinents actualitzarem des de Ràdio Barberà noves afectacions a Barberà del Vallès i a la comarca a mesura que es confirmin.

 

 

 

 

Join the discussion

  1. Pingback: Què hem explicat Ràdio Barberà la primera setmana d'Estat d'Alarma? - radiobarbera.cat

  2. Pingback: Els polígons de Barberà del Vallès “a mig gas” per l’emergència sanitària i les restriccions - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *