Notícies de la ràdio

L’inici de la primavera arriba en ple confinament

A les 4.50 hores d’aquesta passada matinada hem entrat oficialment a la primavera. Durarà 92 dies i 18 hores fins a concloure el 20 de juny, quan començarà l’estiu.

L’inici de les estacions ve donat pels instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició es dona quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. El dia en què això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen. Aquesta circumstància s’anomena equinocci de primavera. En el moment en què en l’hemisferi nord comença la primavera, en l’hemisferi sud comença la tardor.

L’Observatori Astronòmic Nacional assenyala en un informe sobre la primavera, que l’equinocci d’aquesta estació pot donar-se com a màxim en tres dates diferents al llarg del segle XXI i iniciar-se entre els dies 19 i 21 de març, amb el seu inici més matiner el 2096 i el més tardà el 2003. Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera en què la durada de l’òrbita de la Terra al voltant del Sol (coneguda com a any tròpic) encaixa en la seqüència d’anys del calendari, ja que uns són de traspàs i uns altres no.

Aquesta estació és l’època de l’any en la qual els dies s’allarguen més ràpidament, gairebé tres minuts al dia, i en ella es produeix el canvi d’hora, que acostuma a coincidir amb l’últim diumenge de març. En 2020, el 29 de març a les 2 de la matinada hora peninsular, s’avançarà el rellotge fins a les 3 de la matinada, amb el que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys.

En l’actualitat, el Parlament Europeu debat la possibilitat d’eliminar els canvis d’hora a partir de 2021, i tot i que encara no hi ha una decisió ferma, és molt possible que en un futur pròxim la Unió Europea decideixi no canviar l’hora a la primavera i tardor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *