Informació local

Niu de Lletres: “No tenir Sant Jordi per a mi és horrorós”

Continuem parlant amb els propietaris i autònoms afectats per aquesta crisi sanitària, que ja és molt més que això. Molts negocis barberencs porten ja més d’una setmana sense poder obrir i, ara sabem que aquest confinament s’allargarà, com a mínim, fins a l’11 d’abril.

Una de les afectades és la Carol Azorín, propietària de la llibreria ‘Niu de Lletres’ que, malgrat la situació, està intentant reinventar-se: “Intentem fer venda online (a través de les xarxes socials o del whatsapp 635.62.61.46) i ens ho paguen amb transferència bancària, amb targeta o amb bizum. Accepten només comandes a Barberà i els hi demanen, sobretot, coses per a nens com quadernets de reforç, jocs de taula i algun llibre, però només poden vendre el que tenen a la botiga perquè les editorials no fan noves entregues. 

Azorín, com la resta de llibreters i llibreteres de Catalunya viu amb el cap posat al 23 d’abril. Ja sabem que enguany no se celebrarà Sant Jordi, una data en què l’any passat es van vendre més d’un milió i mig de llibres i es van recaptar prop de 22 milions d’euros. La Diada de Sant Jordi suposa un 15% de les vendes anuals, és per tant, bastant dramàtic per a l’economia i per al Gremi de Llibreters de Catalunya que aquesta celebració s’ajorni. En principi, s’espera que es pugui celebrar abans de l’estiu: “Se’m posa la pell de gallina només de pensar-ho. No tenir Sant Jordi per a mi és horrorós” lamenta Azorín. A més, creu que “un Sant Jordi al juny no funcionarà; serà com una mena de festa del llibre, amb paradetes al carrer i amb escriptors… però de moment no hi ha res decidit”, lamenta Azorín. 

La propietària de ‘Niu de Lletres’ es considera una persona molt optimista, però tot i així creu que el confinament s’allargarà encara més i, per tant, no hi haurà moltes possibilitats d’obrir la llibreria el 23 d’abril. Però, en cas que finalment els comerços puguin obrir per Sant Jordi “com es farà per evitar massificacions?” es pregunta Azorín. 

Pel que fa al dia a dia, Azorín està aprofitant per llegir molt i per treballar en noves propostes com, per exemple, un club de lectura juvenil que vol posar en marxa. Tot i això, ens explica que té com dubtes de com anirà tot després d’aquesta llarga aturada: “A vegades penso que hauré de tancar, després penso que faré el que calgui i resistiré. Tinc els dos moments, suposo que com tothom. Però realment depèn de moltes coses: Quan s’allargarà tot això? Com acabarà? Com estarem física i psicològicament?”.

Una de les inciatives que s’estan portant a terme per ajudar a aquestes petites llibreries és la ‘Llibreria Oberta’ on es podran comprar els llibres als habituals comerços de proximititat (en el cas de Barberà, serà a ‘Niu de Lletres’) però no es rebran fins que el confinament no finalitzi. “Es tracta d’una plataforma que s’esta posant ara en marxa i tampoc sabem com funcionarà”, explica Azorín. 

La propietària de ‘Niu de Lletres’ ha acabat la seva intervenció fent la següent reflexió: “Penseu que quan compreu de manera descomunal a les grans superfícies o a Amazon, ajudeu en un futur a que els carrers siguin com són ara: buits i plens de tristor. Hem de pensar que els petits comerços donen molta vida, que el comerç de proximitat també fa coses pel poble”

Podeu escoltar l’entrevista sencera a continuació:

Join the discussion

  1. Pingback: Guia dels continguts de Ràdio Barberà des del 24 de març - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *