Informació local

Els polígons de Barberà del Vallès “a mig gas” per l’emergència sanitària i les restriccions

Des del Centre de Negocis Nodus Barberà han fet crides a col·laborar amb materials de protecció i tecnologia d’impressió 3D 

L’activitat econòmica s’està ressentint per la crisi global del coronavirus i les necessàries mesures de restricció en tots els àmbits, però el primer a veure’s afectat va ser la indústria. Una situació preocupant per la ciutat perquè el sector manufacturer instal·lat a Barberà de Vallès ocupa unes 18.000 persones i només és superat pel sector serveis en la producció de valor afegit brut segons l’IDESCAT.

Des de Ràdio Barberà hem parlat amb la Directora tècnica de Promoció Econòmica de l’empresa pública AISA, Isabel Baños, perquè ens expliqui quin és l’impacte de la crisi del coronavirus en els polígons barberencs i en el teixit empresarial. També per conèixer quins serveis mínim estan oferint en el suport a les empreses.

Segons Baños és massa aviat per tenir dades precises de l’impacte local de la crisi del Covid19 a Barberà del Vallès. Des del centre de negocis Nodus Barberà només compten amb la informació de les converses i contactes directes amb les empreses durant aquestes primeres setmanes d’Estat d’Alarma. Tot i això consideren que és obvi que és una situació molt complicada a tot arreu i Barberà del Vallès no és pas una excepció.

El cens de la web Polígons del Vallès indica que hi ha més de 1.053 empreses als 5 Poligons d’Activitat Econòmica del municipi. Un 26% són del sector del metall i un 20% fan activitats relacionades amb la fusta i el suro. Per les converses que han tingut des de Nodus Barberà, aquesta setmana la majoria d’empreses dels polígons industrials o bé estan amb la producció a mig gas o bé ja estan tancades. Isabel Baños ha explicat a Ràdio Barberà que algunes els hi han comentat que faran Expedients de Regulació d’Ocupació, és a dir, acomiadaments col·lectius. Aquesta mesura s’afegiria als expedients Temporals a Magnetti Marelli, Rulo Pluma o Louis Vuitton que ja havíem pogut confirmar des de Ràdio Barberà i que pròximament actualitzarem.

Baños ha afirmat que per la informació que tenen totes les empreses estan treballant “pel compliment estricte de les normatives sanitàries” i per tant, no poden mantenir el mateix volum de producció. De la mateixa manera, hi ha dificultats en la provisió de materials i una caiguda de les comandes i vendes.

Pel que fa als serveis mínims una de les tasques actuals és fer de pont entre les necessitats de la ciutat i el teixit industrial per poder mobilitzar recursos. Des del centre de negocis Nodus Barberà han fet dues crides al sector empresarial per col·laborar:

La primera crida va consistir en una petició de donacions de material adient per la protecció del personal municipal que ha de complir serveis mínims com mascaretes, guants o gels desinfectants. També per fer arribar aquest material a les Residències de Barberà del Vallès. Des del servei municipal han valorat de manera molt positiva la resposta a la crida que xifren en 5 o 6 empreses. Algunes són petites donacions d’unes desenes de guants, però la directora tècnica de promoció econòmica ha remarcat que “tot ajuda”. Baños ha matisat que moltes empreses no tenen estoc d’aquests productes ni de materials per produir-los i que, per tant, no poden fer donacions. Aquest material s’ha destinat a la policia local, la brigada municipal, serveis socials o les residències de gent gran.

La segona crida, coordinada amb altres administracions com el Departament d’Empresa de la Generalitat, estava dirigida a aquelles empreses que poguessin col·laborar amb tecnologies d’impressió 3D. Unes 7 o 8 empreses barberenques han respost a la crida. Baños ha valorat també molt positivament aquesta dada perquè “no gaires empreses tenen aquest tipus de tecnologia per poder oferir-la.

Tampoc s’ha aturat l’activitat de promoció empresarial i suport a les empreses. Segons Baños el principal objectiu en aquest àmbit és “apropar al sector empresarial totes les informacions sobre les diferents mesures econòmiques que estan aprovant les diferents administracions”.  Ho fan amb el propòsit que “sàpiguen quines ajudes hi ha disponibles i com es poden acollir”. Una de les iniciatives és una secció a la web de Nodus Barberà que recull les notícies d’ajudes de l’administració de l’Estat i la Generalitat. La Generalitat ha creat una Finestra Empresarial Única a la web Canal Empresa on apareixen totes les gestions per empreses i autònoms.

Des del Nodus Barberà estan treballant per veure com fer arribar de la manera més àgil i útil la informació a totes les empreses. Per exemple, la Cambra de Comerç de Sabadell està enviant un butlletí amb què es plantegen col·laborar o altres vies personalitzades. El seu objectiu segons ha explicat Baños a Ràdio Barberà és “ajudar-se mutuament i ser molt propers en moments tan difícils”.

 

 

 

 

Join the discussion

  1. Pingback: Guia dels continguts de Ràdio Barberà des del 24 de març - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *