Informació local

6 d’abril: Dia Mundial de l’Activitat Física i l’Esport… també des de casa!

Aquest dilluns dia 6 d’abril es commemora el Dia Mundial de l’Activitat Física i l’Esport. Des de l’Ajuntament de Barberà del Vallès i des de la Diputació de Barcelona han volgut recordar la importància de mantenir un estil de vida actiu i saludable durant el confinament. Per aquest motiu, des de la Diputació de Barcelona posen a disposició de la ciutadania, un conjunt d’exercicis senzills que poden servir d’ajuda.

També han preparat tota una selecció de recursos que trobareu a mitjans de comunicació i xarxes socials de forma totalment gratuïta.

Altres iniciatives interessants són la campanya “Gent activa des de casa!” que ha posat en marxa la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya o les Recomanacions d’activitat física per a persones amb malalties cròniques i persones grans en el confinament decretat a Espanya realitzades conjuntament per la Sociedad Española de Medicina del Deporte, la Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte i el Consejo General de Colegios Oficiales de Médicos de España.

Des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya també ens proposen rutines o classes dirigides a les quals es pot accedir en el següent enllaç: https://uesports.cat/uesports-a-casa/

Mantenir l’activitat física cada dia que duri el confinament (i de passada, durant la resta de l’any) és molt important i necessari per dues qüestions bàsiques. D’una banda, serveix per millorar i reforçar el sistema immunitari i, de l’altra, per enfortir els neurotransmissors, encarregats de regular la dopamina i la serotonina al cervell. En altres paraules, són les substàncies que ens ajuden acalmar i relaxar la ment, dos aspectes bàsics durant aquests dies. A més, cal acompanyar l’exercici amb una dieta saludable, hidratar-se bé i dormir bé.

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Govern a partir de diversos programes de la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física i el Departament de Salut que vetllen per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física.

El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries tenen entre un 20% i un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives, i mantenir-se actiu ajuda a no patir malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis, o disminuir-ne els efectes.

Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2018, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (81%) que en homes (84%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *