Serveis informatius

Reivindicacions del primer de maig confinades al Vallès Occidental

El Vallès Occidental és una de les comarques més impactades pels expedients de regulació temporal d’ocupació. Més de 10.000 empreses han enviat temporalment a l’atur part o la totalitat de la seva plantilla, majoritàriament per força major i segons les darreres dades del Departament el nombre de persones afectades que treballen a la comarca està a punt d’arribar a les 90.000 persones. Una de cada 4 persones assalariades estan afectades per ERTOS a la comarca.

A més, s’han destruït llocs de feina i durant aquest mes i mig de confinament les normatives laborals han patit molts canvis. Aquest panorama fa que els sindicats arribin al primer de maig enmig d’una activitat de negociació i assessorament frenètica i amb la situació insòlita de no poder organitzar protestes al carrer per l’emergència sanitària. En aquest escenari han hagut d’imaginar altres fórmules de reivindicació per fer escoltar les seves propostes.

Les centrals Comissions Obreres i la Unió General de Treballadores han acordat a Catalunya el lema “Salut, Treball i justícia social. La prioritat és la vida” i organitzen parlaments conjunts davant l’Hospital del Mar dels seus secretaris generals catalans i una “manifestació online” estatal. Al Vallès Occidental totes dues centrals han volgut remarcar en una roda de premsa conjunta que els efectes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia no els han sorprès perquè coneixien les deficiències del sistema sanitari  i sociosanitari i les han denunciat reiteradament.

https://twitter.com/ccoocatalunya/status/1255741852592070657

El secretari general de la UGT al Vallès Occidental, José Luis Fernández, ha explicat que hi ha hagut les condicions “d’una tempesta perfecta”. Segons el seu parer les retallades als serveis públics els han deixat pitjor preparats per fer front a una situació de crisi i abans de la pandèmia ja havien insistit en la necessitat de repensar el model productiu al Vallès, especialment pels EROs a la indústria i la difícil situació de la indústria de l’automòbil. També Enrique Rodriguez, secretari general de CCOO al Vallès Occidental i la Catalunya, ha afirmat que si bé no es podia preveure el virus, si es podia abordar com estar millor preparats per moments de crisi.

Per Rodriguez “el nostre sistema està primant l’economia per davant del benestar” i s’han de canviar les priorirats: primer, garantir la salut i recursos suficients a la sanitat pública, abordar l’emergència social de persones que no han cobrat res des del març i, després, pensar a reactivar l’economia. Tots dos secretaris generals han coincidit en posar en valor els treballs precaris, feminitzats i habitualment infravalorats que estan sostenint la vida de les persones com la neteja, el treball de cures, l’atenció domiciliària… i, en general, el paper d’allò públic com a garant de les necessitats socials.

Com afrontar la crisi?

En l’àmbit comarcal, tots dos sindicats han considerat que el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental és una gran eina de concertació i que cal treballar en el consens amb agents socials, administracions i altres actors a tots els nivells, des de l’Estatal fins al local. Consideren que s’ha d’elaborar un pla de contingència en aquestes diferents escales per abordar com evitar la destrucció d’ocupació i d’activitat econòmica i com donar resposta a les persones que s’han quedat sense feina i sense ingressos. Han volgut insistir que el cost de la crisi no pot recaure únicament en els treballadors i que moltes empreses vénen d’una situació de creixement dels seus beneficis.

Pel que fa als ERTOs per força major arran del Covid-19 han explicat que van defensar aquesta via per evitar la destrucció definitiva de llocs de feina i que ara segurament a moltes empreses s’encavalcaran amb Expedients per causes econòmiques o productives perquè la represa de l’activitat no serà de cop. Segons la seva opinió s’ha d’evitar que “sobri gent” a les empreses al tornar a obrir i tractaran d’aconseguir les millors condicions (no afectació de vacances o complements de la prestació) amb la negociació a cada cas.

Primer de maig del sindicalisme combatiu

En canvi, la CGT es va oposar des del primer moment als ERTOS i considera que estan servint per socialitzar les pèrdues empresarials i defraudar la seguretat social en molts casos amb empreses que continuen amb activitats econòmica. A Barberà del Vallès l’afiliació de l’organització anarcosindicalitsta forma part de la federació local de Sabadell. El secretari de comunicació del sindicat d’Activitat Diverses de la CGT Sabadell, Pau Rigol, ha explicat a Ràdio Barberà com veuen la situació i que tenen previst pel Primer de Maig:

A les 12 del matí la CGT confederal organitza un concert al seu canal de You Tube i a la tarda la CGT Catalunya amb altres sindicats combatius com CNT, COS, IAC, SO o Cobas duran a terme un acte conjunt també a través d’aquesta plataforma. El sindicat ha escollit el lema “1r de Maig, primer les nostres vides”. De totes maneres, Rigol explica que pel primer de maig el que volen fer sobretot és seguir denunciant la situació d’abusos laborals i assessorant les treballadores com fan la resta de dies. Justament aquest mateix dijous 30 d’abril la secció sindical de la CGT a SMATSA ha publicat un comunicat criticant un acomiadament a l’empresa de neteja de Sabadell. 

Des de la Secretaria Jurídica del sindicat d’Activitats Diverses de la CGT Sabadell han explicat a Ràdio Barberà en què han consistit les consultes que han rebut telemàticament al Punt d’Informació Laboral, moltes des de Barberà del Vallès. A l’inici de l’Estat d’alarma els contactaven treballadors d’empreses que havien tancat i que no sabien en quina situació quedaven. Hi havia molta desinformació segons el sindicat. Després van arribar moltes consultes sobre que eren i com funcionaven els ERTOS i d’altres relacionades amb el teletreball. Per exemple, expliquen que van rebre consultes de moltes persones forçades a anar al seu centre de treball encara que podien fer la seva tasca des de casa, fins i tot dones embarassades o informàtics acostumats a treballar en remot.

Ara expliquen que tornen a rebre moltes consultes referent al teletreball perquè hi ha empreses que interpreten l’inici del desconfinament com el retorn immediat a la feina sense assegurar mesures de prevenció. El Punt d’Informació Laboral es va organitzar conjuntament amb el centre social L’Obrera i atén qualsevol treballador independentment que estigui afiliat a la CGT, a altres sindicats o a cap.  Des de la CGT consideren que serveix per arribar a moltes petites empreses sense representació sindical i a persones que mai s’havien interessat pels drets laborals.

Join the discussion

  1. Pingback: Resum continguts: del 27 d'abril al 8 de maig - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.