Entrevistes

Pere Pubill (ERC): “És més necessari que mai reorientar la política d’austeritat o no ens en sortirem”

Fotografia cedida

Barberà del Vallès travessa, com tota la resta de municipis, una situació insòlita i excepcional amb impacte en molts àmbits de la ciutat arran de l’emergència sanitària del Covid-19. Per aquest motiu, Ràdio Barberà iniciem avui la publicació d’uns qüestionaris que hem fet arribar a tots els grups amb representació a l’Ajuntament de Barberà del Vallès per saber quin és el seu diagnòstic i quines són les seves propostes.

Les primeres respostes que publiquem són del portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya a Barberà del Vallès, Pere Pubill. Una força política que va obtenir 4 regidors i regidores a les eleccions municipals del 2019.

  • Quin balanç fan d’Esquerra Republicana de Catalunya d’aquests quasi dos mesos d’emergència sanitària a Barberà del Vallès? Com valoren la resposta municipal?

El balanç és positiu. Quan algú ens pregunta si es podria haver fet millor, li contestem que no ho sabem. Una situació com aquesta no s’ha viscut mai. Dir que nosaltres ho hauríem fet millor, és fer volar coloms. El que està clar, és que s’ha fet el que s’ha pogut, amb les eines que tenim i amb la voluntat de resoldre els problemes que cada dia han anat apareixent. Sincerament, crec que qui digui que ho hauria fet millor, enganya la gent. Cal remarcar la feina important del personal de l’ajuntament perquè tothom ha estat i està a l’altura del que s’espera d’ells i elles, però està clar que no hauria estat possible sense la professionalitat que sempre demostren. Tots els departaments municipals han treballat molt i en una situació adversa, i n’estem molt orgullosos de la resposta del personal. Han demostrat ser uns magnífics professionals.

  • Pel que a l’impacte social i econòmic a la ciutat: disposem de dades com l’augment de la taxa d’atur registral 12,22%, la disminució del nombre d’empreses el primer trimestre del 2020 o els més de 10.000 expedients temporals d’ocupació presentats al Vallès Occidental.  Quina opinió tenen del context econòmic i social, especialment des del punt de vista local?

Doncs que venen temps molt difícils. La situació és molt complicada, i com queda clar amb aquestes dades, no només ho és en l’àmbit sanitari. Les reduccions dels ingressos a les famílies, precaritza encara molt més a qui ho pateix. A més, queda clar que no només hi ha una bretxa salarial entre homes i dones, també tenim la bretxa tecnològica entre famílies que poden i les que no poden seguir el ritme de l’ensenyament, tal com es planteja. Ja no és una qüestió de disposar de tauletes, ordinadors o terminals per fer-ho, és que moltes d’aquestes famílies no disposen ni de connexió a Internet. Això, no només passa a Barberà, és una cosa que passa a tot arreu i que necessita una solució global.

Per altra banda, com ajuntament hem de fer tots els esforços necessaris per acompanyar i ajudar les famílies, perquè si no es fa, de què serveix l’ajuntament? Som l’administració més propera, i per això ens cal redoblar els esforços per no deixar ningú pel camí. Ens en podem sortir, però amb empatia i deixant de banda altres coses. Ara la prioritat és ajudar a tothom, acompanyar a les famílies en aquest moment i solucionar els problemes de forma eficient i eficaç. Ara bé, necessitarem l’ajuda de tothom, hem de tenir consciència que caldrà fer sacrificis, i veure aquesta situació extremadament complicada, com un repte i una oportunitat de demostrar que com a poble som invencibles. Però repeteixo, no ens en sortirem només sortint a aplaudir als balcons, hem de ser conscients que serà dur, com ho està sent ara mateix.

Cal recordar que els ajuntaments, com a institució més pròxima a la ciutadania, som claus en la gestió i coordinació de les mesures derivades d’aquesta pandèmia. Des del primer dia, hem estat al peu del canó, per cobrir totes les necessitats de la ciutadania i seguir prestant els serveis bàsics.  També serem però, els que patirem de nou aquesta crisi econòmica d’una forma més directa per la manca d’autonomia local, de capacitat de decidir on hem de destinar més recursos, a causa dels canvis normatius derivats de la crisi del 2008.

Arran d’aquella crisi, l’Estat va modificar l’article 135 de la Constitució, posant com a prioritat absoluta el pagament del deute, per davant de qualsevol altra necessitat. I d’aquesta acció se’n deriva la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, que limita la capacitat d’actuació dels ajuntaments.

D’acord amb l’actual normativa, quan un ajuntament liquida el seu pressupost en situació de superàvit es veu obligat a destinar la major part a reduir el nivell d’endeutament. Tan sols una petita part queda disponible per a executar inversions financerament sostenibles. L’import restant s’acumula en el romanent de tresoreria, sent a la pràctica impossible la seva reinversió perquè això suposaria incomplir la regla de la despesa, que recordem que es va crear amb l’objectiu que les administracions generessin estalvi durant les èpoques de creixement, el cert és que ha impossibilitat, per exemple, incrementar el pressupost dels serveis socials quan la recuperació econòmica encara no havia arribat al conjunt de les famílies.

Nosaltres creiem que els ajuntaments han de disposar lliurement dels seus estalvis i també que se’ls permeti generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s’hagin donat situacions extraordinàries, com és el cas d’aquesta emergència sanitària. És  més necessari que mai reorientar la política d’austeritat o no ens en sortirem.

  • Dins del marge que té l’Ajuntament de Barberà del Vallès i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, quines mesures locals pensen que es poden implementar en les diferents fases de la desescalada?

Aquesta és una resposta complicada, però entenem que cal seguir fil per randa les recomanacions del departament de Salut. Pensem que la millor mesura és el seny, i de vegades hi ha gent que no en té gaire. Per sort és una minoria de la població. Però de vegades sembla que si no tens algú proper que hagi mort, no ets conscient de la gravetat del moment.

  • Des de l’alcaldia es parla d’un Pacte Local per a la Reconstrucció i Recuperació Social i Econòmica de Barberà de Vallès, com valoren la proposta des del seu grup municipal? Quines pensen que serien les mesures més importants?

Pensem que calia haver-ho fet abans, però això no vol dir que no s’hagi anat treballant. Hem fet propostes des del mateix dia que es va decretar l’estat d’alarma, hem proposat mesures que amb les d’alguns dels altres partits, han estat escoltades per alcaldia i hem intentat deixar de banda els interessos de partit, per consensuar les millors propostes per sortir d’aquest forat. Les mesures més importants, han d’anar en la línia d’ajudes en els diferents àmbits d’actuació: fiscal, educatiu, sanitari, econòmic, cultural… En aquest sentit, hem proposat un paquet de mesures en tots els àmbits que creiem que ajudaran als col·lectius més afectats, però també a tota la ciutat. Aquí el resum és clar: ajudar, ajudar i ajudar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *