Entrevistes

Daniel González (PSC): “Després de l’esforç individual que hem fet ara haurem de fer un col·lectiu per recuperar Barberà”

Imatge cedida

Des de Ràdio Barberà continuem amb la publicació qüestionaris que hem fet arribar a tots els grups amb representació a l’Ajuntament de Barberà del Vallès per saber com veuen la situació actual i quines pensen que són les prioritats municipals enmig de la crisi sanitària, social i econòmica. 

La tercera entrega d’aquest qüestionari són les respostes del portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya a l’Ajuntament de Barberà Vallès, Daniel González. El PSC, amb 7 regidors, és el grup municipal que forma l’equip de govern barberenc i González ocupa la primera tinència d’alcaldia.

  • Quin balanç fan des del PSC d’aquests dos mesos d’emergència sanitària a Barberà del Vallès? Com valoren la resposta municipal?

La gestió del municipi s’ha vist totalment trasbalsada per l’estat d’alarma per la Covid-19. D’un dia per l’altra tota l’estructura municipal va haver de restar a casa seva i, a vegades, sense disposar de les eines suficients per encarar el teletreball de manera efectiva i cal dir que l’esforç de tota la plantilla per seguir servint la ciutadania ha estat i és excepcional. Hi han dedicat moltes hores i han patit també els efectes col·lectius de la crisi sanitària i, malgrat això, han fet un pas endavant i han demostrat el seu gran esperit de servei públic, esdevenint tots i totes essencials perquè la ciutat seguís funcionant.

A efectes de gestió, des del primer moment, l’Ajuntament va reestructurar els serveis, dictaminant quins eren els serveis mínims, com la recollida de brossa, la neteja viària, el subministrament d’aigua, la prestació dels serveis socials, la seguretat ciutadana, etc. deixant sense efecte altres com les llars d’infants, l’escola de música, els equipaments esportius i culturals, les activitats programades, etc. I incidint en les primeres mesures sanitàries com la compra de mascaretes de protecció per al personal que havia de treballar i, vistes les mancances que hi havia atot arreu, donar-ne al CAP i a les residències de Gent Gran, on eren absolutament necessàries.

Paral·lelament es van prendre mesures de caràcter tributari suspenent o ajornant els pagaments de diferents prestacions municipals i es va reforçar el vessant comunicatiu per donar des del primer dia tota la informació que disposem a la ciutadania, com és la ràdio municipal, que des de casa han gestionat que l’emissora fos útil, sense oblidar la necessitat de vetllar per la seguretat i per garantir els drets bàsics, com poden ser també evitar les violències de gènere, la mediació comunitària, el respecte per la diversitat o la tolerància vers la diferència.

Cap país, ni cap administració teníem experiència en gestionar la desconnexió que es va produir i els greus efectes sanitaris i vitals que la pandèmia ha comportat i s’ha hagut de treballar de pressa i corrents per minimitzar l’afectació al conjunt de la societat. I aquí cal agrair l’excel·lent comportament de la immensa majoria de ciutadania que, amb el seu comportament cívic i solidari, ha contribuït, amb el temps, a disminuir els ingressos hospitalaris i evitar més morts.

I volem traslladar el nostre afecte i el nostre condol a totes les famílies de Barberà del Vallès que han perdut un ésser estimat. En la gestió municipal, les xifres deixen de ser números i es converteixen en noms i cares de persones conegudes i aquesta afectació és la més colpidora de la gestió municipal. Saber que tothom es deixa la pell per solucionar problemes i veure que creixen el nombre de morts és molt dur per qui té responsabilitats de gestió.

Per sort, s’ha comptat també amb la bona disposició de quasi tots els partits polítics amb representació municipal, que veritablement han fet costat i han cooperat en cercar la unitat d’acció, presentant propostes, cercant compromisos i evitant les discrepàncies públiques per enfortir la societat en un únic objectiu com és l’eliminació del coronavirus. És merescut reconèixer-ho i agrair-ho. I a qui ha anat per lliure i no ha entès el missatge social de la unitat, cadascú jutjarà la seva actuació.

D’altra banda, és segur que hem comès errors i sobretot de no poder arribar a totes les necessitats de manera acurada i de no poder emprendre accions de manera tan àgil com volíem, però la gestió de la urgència malmetia l’oportunitat de la conveniència que teníem present fins a l’esclat de la pandèmia.

  • Pel que a l’impacte social i econòmic a la ciutat: disposem de dades com l’augment de la taxa d’atur registral 12,22%, la disminució del nombre d’empreses el primer trimestre del 2020 o els més de 10.000 expedients temporals d’ocupació presentats al Vallès Occidental.  Quina opinió tenen del context econòmic i social, especialment des del punt de vista local?

Un cop frenat el risc sanitari, cal encarar el treball de reconstrucció de la societat. Després de la salut, primer de tot cal recuperar la feina, ja que l’activitat econòmica ens dóna els recursos necessaris per a viure i per això, des de l’administració local, ens cal ajudar a dinamitzar els sectors econòmics més propers, com el Comerç o la recerca de feina o els ajuts en la tramitació de crèdits o en la suspensió de taxes i revisar tributs. La societat necessitem recuperar, al més aviat possible, el treball per què serà una manera de generar riquesa que ens permeti encarar el futur amb millor disposició. Sabem que vénen temps difícils, per què no tothom qui treballava ho podrà fer de manera immediata, ni tothom tindrà feina, perquè tampoc era així abans, però per això hem de donar cobertura a tot aquest sector social que està patint una greu crisi econòmica i que són més vulnerables, no els podem deixar de banda i cal enfortir les polítiques socials, les polítiques actives d’ocupació i hem de generar activació econòmica per després continuar generant dinamisme social.

En aquest sentit, reclamem que se’ns deixi utilitzar el superàvit municipal per poder aplicar polítiques econòmiques i mesures socials que afavoreixin la recuperació del municipi. Ara, més que mai, els diners ha d’estar al servei de la població i no als bancs. És el moment de destinar l’estalvi en benefici de la ciutadania i no pas per eixugar el dèficit que, per altra banda, Barberà té molt ben controlat des del pla d’estalvi endegat el 2012. I aquí ens cal un gran consens polític i social, establir prioritats, destinar-hi recursos i ser conscients que la recuperació absoluta no serà possible aquest any. Cal preparar el pressupost municipal pel 2021 i el 2022 amb aquesta finalitat, ja que els ingressos disminuiran notablement i els serveis públics s’han de garantir i ampliar per no deixar ningú a banda. La societat creixerà, si el conjunt de la ciutadania prospera i en això l’ajuntament ha de ser el motor que ho faciliti. Ningú sobra i tothom som necessaris i els partits polítics hem de donar realment valor al servei públic de la ciutat.

  • Dins del marge que té l’Ajuntament de Barberà del Vallès i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, quines mesures locals pensen que es poden implementar en les diferents fases de la desescalada?

L’actuació municipal en les fases de desescalada és molt minsa, ja que són el Govern de l’Estat i la Generalitat de Catalunya les que determinen el pas d’un nivell a l’altre i les diferents activitats i accions que es prenen, però dit això sí que l’ajuntament pot incidir amb petites mesures, però que afavoreixin tant la convivència com la recuperació econòmica com, per exemple en la fase 1, augmentar l’espai de les terrasses dels bars per facilitar la seva activitat i garantir també el pas de la ciutadania respectant les distàncies marcades; o subvencionant al comerç de proximitat per evitar que tanquin establiments, ja que tothom hem vist com sense el comerç la ciutat esdevé buida i aquí apel·lem a la població perquè comprin en els establiments de la ciutat, els hem d’ajudar a sobreviure perquè la ciutat també els necessita. Els carrers sense aparadors encesos i sense vida comercial són carrers buits i cal recuperar el servei de proximitat.

Així mateix cal mirar més enllà de les 3 fases de desconfinament i treballar per anar recuperant la nova normalitat. Cal saber què es podrà fer amb els casals d’estiu o l’apertura de les piscines; cal planificar el retorn a les llars d’infants o les activitats per a la gent gran; cal mantenir l’activisme de les entitats i donar-los suport per la seva supervivència, també afectada per a disminució de recursos econòmics que han patit; cal preveure noves fórmules d’activitats juvenils i culturals; cal preveure material sanitari per si es produeix una recaiguda de la pandèmia. En fi, cal treballar molt i de valent per anar cap a una nova normalitat que tingui certa semblança amb la realitat que vàrem deixar enrere el 13 de març. I per a fer-ho possible, volem comptar amb la col·laboració de tothom, personal de l’ajuntament i grups polítics, entitats i associacions, sindicats i teixit empresarial, comerços i ciutadania, tothom té a dir, tothom té un paper a jugar. La societat som tots i totes i després de l’esforç individual que hem fet ara haurem de fer un esforç col·lectiu per recuperar Barberà.

  • Des de l’alcaldia es parla d’un Pacte Local per a la Reconstrucció i Recuperació Social i Econòmica de Barberà de Vallès, com valoren la proposta des del seu grup municipal? Quines pensen que serien les mesures més importants?

Permeti’m un incís, des de l’Alcaldia, com a figura institucional, es proposa un Pacte per a la Reconstrucció i Recuperació Social i Econòmica de Barberà del Vallès, però no es parla que sigui una proposta de l’Alcalde o del PSC. És una proposta de pacte que vagi més enllà de la crisi sanitària i que encamini el futur de la ciutat en molts vessants, econòmics, socials, associatius o cívics. En definitiva, es planteja des d’una òptica de pacte polític de gran consens que permeti treballar units en l’únic objectiu de recuperació de la ciutat. Aquesta és la proposta que s’ha fet i en la que s’està treballant, recollint impressions de diferents sectors, recopilant propostes, debatent actuacions i aglutinant les fortaleses que té el conjunt de la societat. He de dir també que una àmplia majoria està treballant-hi per fer-ho possible i agraïm aquest tarannà cooperatiu. Esperem que els fruits que surtin tinguin el més ampli consens i la més àmplia representació.

Des del PSC hem plantejat nombroses propostes que sabem realitzables per què han estat meticulosament estudiades amb les seves repercussions d’impacte econòmic i social i, com que tenim la responsabilitat del Govern de la ciutat, ens toca també estudiar i valorar totes les altres propostes, sense patrimonialitzar-les, perquè creiem i apostem que l’important és el Pacte i no qui ha proposat què. El document inicial tenia 80 propostes i ara ja s’està treballant en més de 100 i aquest és el valor que tindrà aquest document que es preveu aprovar a primers de juny, en un Ple municipal extraordinari, el valor del compromís conjunt, de la unitat d’acció. Barberà s’ho mereix i esdevindrà un bon marc d’acord per recuperar la dinàmica positiva que sempre ha tingut la nostra ciutat. Ara, més que mai, Barberà ha de ser el primer per a tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *