Informació local

L’Ajuntament alerta de la presència de vespa asiàtica a Barberà del Vallès

La vespa asiàtica o vespa velutina és una especie invasora que es va instalar el 2012 al nord-est de Catalunya i s’ha anat extenent. El 2019 va arribar a Barberà del Vallès. Aquesta espècie invasora, segons la Direcció General dels Agents rurals, té efectes negatius en la biodivertistat, ja que es tracta d’un nou depredador en l’ecosistema. També impacta en l’apicultura perquè depreda les abelles danyant la producció de mel, cera i altres productes apícoles. A més, té un impacte relatiu en la salut pública, ja que les seves picades no són més perilloses que les de les espècies autòctones, però sí molt doloroses.

Una vegada s’ha instal·lat a un territori no es disposa de cap mètode que pugui aturar la seva expansió i cal contenir el seu impacte. En aquesta època de l’any comencen a aparèixer els nius primaris i els primers exemplars d’individus adults de vespa asiàtica. Per aquest motiu, des de l’administració pública es sol·licita la col·laboració ciutadana per evitar l’impacte.

Com és la vespa asiàtica?

Es caracteritza principalment pel seu tamany més gran que les vespes autòctones més habituals, però similar a l’autòctona vespa xana. La mida oscil·la entre els 17 i els 32 mm de llargària. El seu aspecte és més fosc en comparació a les vespes autòctones. El cap i el tòrax és negre i el final de les seves potes són castanyes.

Com són els nius?

Construeix normalment dos nius. Un de pimari, més petit, i un segon que pot arribar a ser de 60 centimetres de diametre. Els nius primaris són de petit tamany (de la mida d’una taronja), de color marró i es localitzen normalment en propietats privades, principalment en comptadors d’aigua, cornises de teulades, finestres, garatges i porxos. Cada niu primari que es retira evita l’aparició d’entre 2.000 i 4.000 exemplars en cadascun dels futurs nius secundaris que es formarien.

Què s’ha de fer en cas de localitzar un niu de Vespa asiàtica?

Si la ciutadania localitza un niu primari de Vespa velutina a la via pública cal donar avís a l’Ajuntament al telèfon 93 729 71 71 o mitjançant el formulari de Queixes i suggeriments de la web municipal.

Si el niu es troba en una propietat privada, cal posar-se en contacte amb un servei d’apicultura o empresa de control de plagues. Igualment cal informar a l’Ajuntament per tal d’ajudar a conèixer la distribució d’aquesta espècie al nostre municipi i en cas de ser necessari, procedir a la col·locació de trampes de control i captura per la zona.

Join the discussion

  1. Pingback: Covid-19: darrera hora - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.