Informació local

Els Casals d’Estiu de Barberà del Vallès s’adapten a la nova normalitat

Les activitats d’educació en el lleure, Casals i colònies d’estiu s’han preparat enguany en un context d’incertesa i de preocupació per la situació sanitària. Mantenir l’oferta d’activitats lúdiques i educatives de qualitat ha estat tot un repte.

La Generalitat va establir uns protocols per desenvolupar aquestes activitats amb infants i joves que inclouen ràtios d’un màxim de 10 infants per monitor i l’obligació de tenir una persona encarregada de la neteja i els protocols de prevenció i higiene, entre altres mesures que es poden consultar a estiuamblleure.cat. A més, les primers preinscripcions a la nostra ciutat s’han dut a terme del 18 al 28 de maig, és a dir, enmig del desconfinament, així que era difícil saber quina seria la resposta per part de les famílies.

En aquest context, algunes entitats de Barberà del Vallès no han pogut dur a terme les activitats habituals. El 18 de maig l’Esplai el Piolet comunicava que enguany no podrien dur a terme el casal d’estiu a causa de les condicions provocades per l’Estat d’alarma. Des de l’entitat de lleure educatiu, amb més de 30 anys d’experiència a la ciutat, lamentaven aquesta situació i explicaven que l’únic espai municipal ofert, el Casal de Cultura, no s’adaptava als objectius socioeducatius del Casal. A més, feien una crida a institucions, AMPAs i AFAs de Barberà del Vallès a donar suport al teixit associatiu local i reividicaven un espai propi per desenvolupar la seva tasca. Tampoc es duran a terme els Casals d’estiu organitzats per les AFAs de les Escoles del Bosc, Marta Mata i Miquel Martí i Pol que s’havien anunciat al maig.

En canvi, es mantenen els Casals de les Escoles Can Serra, Elisa Badia i Pablo Picasso, així com el de l’Esplai l’Esquirol. L’Esplai l’Esquirol ha pogut mantenir, tot i les dificultats, el seu casal d’estiu i també les colonies. Des de l’entitat expliquen que la preinscripció ha estat “molt caòtica, però som conscients que les situacions familiars són molt complicades i estem intentant oferir totes les facilitats possibles per garantir que cap infant es quedi sense activitats d’estiu.”

L‘associació Lleure.cat, que s’encarrega de l’organització del Casal de l’Escola Pablo Picasso, va allargar el termini de preinscripcions fins al 5 de juny per assolir l’objectiu de 40 inscrits per setmana que els permetés dur a terme l’activitat. Finalment “el casal ha superat l’expectativa arribant als 50 inscrits alguna setmana” segons expliquen des de l’entitat. Aquesta quantitat és baixa comparada amb altres anys, però la valoren molt positivament en la situació actual. De fet, han aconseguit quorum suficient per tirar endavant un torn de tarda que inicialment no estava previst.

Al Casal de l’Esplai l’Esquirol també participaran menys infants “tant perquè hem rebaixat el número de places, com perquè el nombre d’inscripcions és més reduit” expliquen des de l’entitat. Malgrat la davallada, Lleure.cat consideren que, tot i que hi ha famílies que no tenen altre remei que que inscriure els seus fills i filles per les seves obligacions laborals, la participació en les actuals circumstàncies demostra “que hi ha families que entenen l’importància després de tres mesos sense activitats” d’espais com aquests pels infants i joves.

Precisament pel compromís amb la importància del lleure educatiu i per facilitar la inscripció d’infants en una situació excepcional Lleure.cat van decidir reduir el preu el màxim que van poder. En el mateix sentit, les administracions públiques també han augmentat la dotació de les beques.

Mantenir la programació aquest estiu ha suposat un esforç extra pels equips de monitors i monitores. “Totes les activitats s’han hagut de reorganitzar per complir amb les mesures de seguretat i higiene que estableix la normativa vigent” exposen des de l’Esplai L’Esquirol. Lleure.cat ha editat una guia amb criteris generals del Casal i consells per les famílies en base a aquesta mateixa normativa. Algunes de les mesures per assegurar la salut dels infants seran: l’ús de mascaretes i el foment dels 2 metres de distància, comprovar la temperatura de totes les persones participants a diari, fomentar el rentat de mans sistemàtic, la ventilació 3 cops al dia dels espais o no compartir estris a l’hora de menjar.

Des de Lleure.cat han volgut posar el seu granet de sorra a la resposta a la crisi social i el preu del Casal inclourà una donació d’aliments pel Banc d’Aliments.  Ho argumenten en declaracions a Ràdio Barberà dient que creuen “que com a societat ens hem d’ajudar uns a d’altres i si desde el lleure podem ajudar d’altra forma més, es pot comptar amb nosaltres.”

Join the discussion

  1. Pingback: Resum continguts: del 8 al 12 de juny - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.