Informació local

Mesures per a la reintegració social i emocional

Un moment del Ple celebrat de forma telemàtica

El Pacte Local per la reconstrucció i recuperació social i econòmica de Barberà del Vallès, aprovat en un ple extraordinari el passat 3 de juny, aportarà 500.000 € en àmbits de drets civils, governança participativa, pressió fiscal o activitats participatives. L’objectiu, com la resta de punts del Pacte, és reconstruir una estructura econòmica i social sòlida i solidària per no deixar ningú enrere.

El Pacte aposta per la revisió del “pla estratègic de subvencions” per recollir el suport econòmic al teixit associatiu. Així, s’establiran convocatòries de subvencions per projecte anual, s’agilitzarà la tramitació i els pagaments d’aquestes i s’elaborarà un pla de formació i assessorament per a les entitats que realitzin activitats susceptibles de prendre mesures higièniques i de distanciament social.

També es destinaran recursos a l’anomenada “pressió fiscal” ajornant l’impost sobre vehicles de tracció mecànica fins al màxim que es pugui negociar amb l’Organisme de Gestió Tributària; se suspèn el cobrament de quotes dels serveis municipals que no es poden proporcionar actualment; se suspèn, també, la taxa del mercat no sedentari dels dilluns fins a finals del 2021 i la taxa de les terrasses per l’ocupació de via pública i permetre ampliar la superfície d’aquestes durant el període de les limitacions de distanciament social.

En aquest sentit, s’ha adaptat la normativa municipal perquè els comerços tinguin la possibilitat de fer ocupació de la via pública per ús comercial. Igualment es realitzarà un estudi per a la rebaixa de l’Impost sobre Béns Immobles proporcional al temps de confinament i paralització de l’activitat econòmica dels locals comercials que els seus propietaris hagin condonat o rebaixat el lloguer als seus inquilins.

El Pacte de Recuperació també parla de la “governança participativa” on es recull, entre altres punts, la revisió dels Pressupostos Municipals 2020 vehiculant els recursos dels programes d’execució poc probable per la situació actuals cap al reforç dels més prioritaris.

En aquest sentit, es crearà una comissió política per a l’elaboració dels Pressupostos Municipals 2021 adaptats a la nova realitat i enfocats a la garantia social i a la recuperació econòmica. També es realitzarà una auditoria i retiment de comptes dels recursos destinats a fer front a la Covid-19 i s’actualitzarà el Reglament Orgànic Municipal per adaptar-lo a la nova realitat telemàtica dotant als representants polítics d’eines per poder desenvolupar la tasca telemàtica.

En l’àmbit de Drets Civils i Ciutadania s’adaptarà el programa Activa’t +60 incloent un servei per combatre l’aïllament i la soledat social; es crearan sessions exclusives per a la gent gran en aquells espectacles que així ho permetin per la pròxima temporada del Teatre Municipal Cooperativa; es promouran activitats culturals per al públic infantil adaptades a la fase de nova normalitat; es donarà continuïtat a la Mostra de Teatre amateur pels grups de Barberà pel primer semestre del 2021; o s’estudiarà la introducció de promocions i descomptes en els preus dels espectacles d’expressió artística per tal de facilitar l’accés de totes les persones a la cultura amb la col·laboració dels establiments comercials de la ciutat.

A les portes de la temporada d’estiu també es buscaran les millors alternatives per l’accés a les piscines municipals o als casals d’estiu. Paral·lelament, es restabliran les polítiques d’educació 360 (patis oberts i biblioteques obertes) als centres escolars, garantint les proteccions sanitàries necessàries així com el servei de medi obert a joves i adolescents amb l’objectiu d’informar de les mesures sanitàries i de distanciament social i resoldre els seus dubtes.

Per últim, el Pacte de Recuperació i Reconstrucció local destinarà recursos a la “gestió del dol” amb la realització d’un acte d’homenatge a les persones que han deixat d’estar entre nosaltres a causa de la crisi pandèmica.

Igualment s’habilitaran espais municipals per l’acomiadament de familiars que no han pogut tenir un acte per les restriccions de salut i es crearà un grup d’ajuda al dol, per la gestió d’emocions per les pèrdues de familiars durant el confinament. També s’ha previst un reconeixement a les institucions que han mostrat la seva solidaritat i implicació en fer front a la Covid-19.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.