Informació local

Un Sant Joan amb reserves i precaucions

El Sant Joan del 2020 és i serà molt diferent dels viscuts fins ara. La primera revetlla de l’època Covid obligarà a mantenir les distàncies i evitar aglomeracions minimitzant, així, el risc de contagi. A més, es recomana no agafar el cotxe i fer un bon ús dels petards per evitar que els serveis d’emergències tinguin una nit moguda.

  • Mobilitat

Uns 500.000 vehicles abandonaran l’àrea metropolitana de Barcelona per passar la revetlla i el dia de Sant Joan fora, molts amb destinació a les seves segones residències. La previsió de l’èxode, l’hora punta del qual serà entre les quatre i les vuit d’avui dimarts, s’ha realitzat partint d’altres anys en què la revetlla ha caigut al mig de la setmana, però sense comptar amb la variable Covid-19.

El que no hi haurà és treva al consum de l’alcohol o altres drogues d’aquelles persones que es posin al volant. Tant els Mossos d’Esquadra com les diferents policies locals desplegaran desenes de controls d’alcoholèmia, sobretot de matinada.

  • Coques i petards

Els pastissers catalans encaren una bona revetlla de Sant Joan i preveuen vendre més d’1,8 milions de coques artesanes per l’increment de celebracions domèstiques i familiars.

El Gremi celebra que la revetlla coincideixi amb el final de l’alerta sanitària per la covid-19. Segons ells, això farà que se celebri una revetlla en un “clima optimista”. El Gremi preveu que es produirà un lleu increment de vendes, d’entre un 1 i un 3%, i espera superar els 1,8 milions d’unitats venudes en tota Catalunya l’any passat.

A més, creuen que la limitació de revetlles amb grans aforaments farà que les celebracions siguin més familiars i que apostin per la qualitat de les pastisseries artesanes davant de les coques industrials.

El preu d’aquest dolç tradicional varia en funció de la grandària i el pes però es mantindrà en la línia del de l’any passat, amb preus entre els 16 i els 35 euros. Sant Joan serà la primera gran festa que Catalunya celebrarà després del confinament.

  • Sector pirotècnic

afronta la revetlla amb optimisme i preveient que assolirà el 75% de les vendes d’anys anteriors. Conscient que el format serà més petit, aposta pels petards de baixa intensitat, que poden llançar-se al jardí de casa i que són més adequats pel moment actual. Entre aquests, s’hi troben les clàssiques bengales, les bateries o les fonts de colors.

Després de la caiguda d’ingressos que el sector pirotècnic ha experimentat ha causa de l’anul·lació de les Falles i les festes majors, la revetlla de Sant Joan es presenta com l’oportunitat de poder remuntar un any que molts donaven per perdut.

  • Platges i transport públic

Els vuit ajuntaments del litoral metropolità han decidit finalment tancar les platges durant la revetlla amb l’objectiu d’evitar-hi aglomeracions i el risc de propagació del coronavirus.

Després de l’anunci de la setmana passada de l’Ajuntament de Barcelona, que clausurarà les platges de la capital catalana entre les 20.00 hores del dia 23 i les 10.00 hores del 24, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha confirmat que la resta de municipis també s’han afegit a la mesura per garantir la seguretat de la ciutadania.

Els consistoris han instat la població a celebrar la revetlla, que serà la primera gran festa després de l’emergència sanitària i l’estat d’alarma, en format reduït i íntim amb familiars i amics pròxims.

El transport públic de l’àrea de Barcelona es prepara per donar servei la revetlla de Sant Joan: enguany la revetlla implicarà en menor mesura l’espai públic i les platges, la majoria de les quals romandran tancades. En consonància, la mobilitat intermunicipal nocturna no es reforçarà, per evitar un efecte crida cap a municipis costaners, però sí que s’alteren els serveis ferroviaris metropolitans, que es perllongaran fins a les 2:00 de la matinada del dia 24.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *