Informació local

Les agències de viatges afronten un estiu difícil

La pandèmia i el confinament van portar el turisme a zero. Ara comencen a arribar els primers turistes, però el sector veu difícil una remuntada ràpida. Entre els principals damnificats hi ha les agències de viatges. El president de la principal patronal del sector, l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Martí Sarrate, ha afirmat que la facturació de les agències el 2020 serà un 70% inferior a la del 2019, i no espera recuperar la facturació prèvia a la crisi del covid-19 fins al 2022.

El Cafè de Ben a prop de Ràdio Barberà ha pogut parlar amb en Carlos Díaz, responsable de l’agència de viatges Zafiro Tours de la nostra ciutat per conèixer la situació del sector en la “fase de represa”. 

Pel que fa a les dades generals, Sarrate ha presentat els resultats d’una enquesta feta entre les més de 500 agències associades a ACAVe que ha servit per fer previsions. Segons ha explicat, el 2019 el sector va facturar 21.000 milions, una xifra que es preveu que es redueixi un 70% aquest 2020 i un 40% el 2021. La patronal considera que tornaran als nivells previs a l’emergència del coronavirus el 2022, sempre que no hi hagi rebrots de la malaltia.

Un 50% de les agències que han participat en l’estudi preveuen obrir les seves oficines abans de l’inici de la temporada d’estiu, un 37% més esperarà a la tardor, i el 13% restant “no té data prevista d’obertura”. Si en circumstàncies normals les agències de viatges ja havien rebut per dates de l’any el 85% de les reserves per a la temporada d’estiu, la crisi ha fet que aquesta vegada el 35,6% de les empreses hagin vist com es cancel·laven “la majoria de reserves”, mentre que un 31,1% diu que les ha pogut mantenir.

A Barberà del Vallès Zafiro Tours sí que ha aixecat la persiana. Carlos Díaz, responsable de l’agència de viatges Zafiro comentava que estan il·lusionats amb la tornada a la feina i que han de continuar treballant, sobretot, en la sol·licitud del retorn de les anul·lacions produïdes en l’inici de la pandèmia. En alguns casos estan tenint dificultats per aconseguir el reembossament pels seus clients.

Pel que fa a les destinacions, sembla clar que el turisme més proper guanya adeptes tenint en compte les circumstàncies sanitàries i socials, tot i que també treballen amb algunes destinacions internacionals. El sector calcula que les destinacions nacionals més sol·licitades aquest estiu seran les Balears (35,9%), la costa mediterrània (32,8%) i allotjaments de turisme rural (28,1%).

També serà així pel que fa a la recepció de turistes, les agències de viatges espanyoles calculen que un 85% dels usuaris seran aquest any nacionals i només un 15% estrangers. Entre aquests, s’espera que un 40% siguin francesos, un 30% alemanys i només un 10% britànics.

Un altre dels aspectes que va generar cert debat en l’inici de la pandèmia va ser la idoneïtat o no d’utilitzar l’avió per desplaçar-se. El responsable de Zafiro Tours assegura que l’avió és un mitjà de transport molt segur en tots els sentits pel seus protocols de neteja i al qual se li ha perdre la por.

Podeu recuperar l’entrevista completa amb Carlos Díaz a continuació: 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *