Informació local

“L’herència” i “El pacto” guanyen el IXè concurs de microrelats de la Biblioteca Esteve Paluzie

Imatge a l’Instagram de la Biblioteca Esteve Paluzie

Ja s’han donat a conèixer els relats guanyadors del novè concurs de microrelats 2019-2020 de la Biblioteca Esteve Paluzie.

Pel que fa a la categoria en català el guardonat ha estat l’Òscar Turull Basart, de Granollers, amb el seu relat “L’herència”. Així ho ha decidit el jurat final constituït per l’escriptora i professora d’escriptura creativa Alba Dalmau Viure, l’escriptor i dinamitzador lingüístic David Vila i Ros i l’escriptor i poeta Josep Pedrals i Urdàniz.

L’herència

“Només faltaves tu, el fill més jove. Tal i com han fet els teus germans, has entrat escopetejat per la porta sense dignar-te a saludar. Total, sóc una simple minyona. No obstant això, jo no he deixat de fer la mitja reverència a la qual us tinc acostumats. Has pujat els graons de l’escalinata de dos en dos i t’has dirigit de pet cap a l’habitació de la mare, on t’esperaven la resta de familiars que s’han reunit per acomiadar la moribunda. Els presents t’hauran rebut amb certa indiferència, però segurament els hauràs correspost amb la mateixa fredor, marca de la casa. Després d’engaltar-li un petó forçat a la dona que et va donar la vida t’hauràs assegut a l’única cadira lliure. N’he posat una per cadascun de vosaltres, tal i com m’havia demanat la mestressa. Conscient que és qüestió d’hores, la senyora ha decidit fer venir el notari i convocar a tothom. Ho volia deixar tot ben lligat i per res del món s’hauria perdut la vostra reacció. I mentrestant aquí em teniu, escombrant el saló amb un somriure d’orella a orella, convençuda que aquesta vegada cap de vosaltres m’ignorarà.”

A la categoria en llengua castellana el guardó se l’ha endut en Rafa Heredero García, de Valladolid, amb el relat “El pacto”. En aquest cas, el jurat estava format per l’escriptora Clara Obligado, l’escriptor Manuel Moyano Ortega i el professor universitari i escriptor Pedro Ugarte Tamayo.

El Pacto

“Nuestra comunidad no es muy numerosa, pero hace tiempo tuvimos la fuerza suficiente para enfrentarnos a la Muerte. Durante muchos años fue una lucha desigual, a veces implacable, hasta que poco a poco los avances científicos y el poder de los remedios descubiertos redujeron tanto el suyo que solo se atrevía con los más ancianos, los débiles o los suicidas. Pero aspirábamos a más.

Fue entonces cuando ella nos propuso el pacto. Dijo encontrarse cansada y que se comprometía a llevarse solo a uno de los nuestros al año si pudiera elegir a quien quisiese. Era una oferta tentadora, imposible de conseguir por nuestra cuenta, y aunque sospechamos que la Muerte empezaría con nosotros, los hombres más importantes de la comunidad, decidimos aceptarla y sacrificarnos. Nos sentimos más que importantes. Nos sentimos héroes.

Solo al hacer efectivo el acuerdo comprendimos cómo nos había derrotado. Primero escogió a una niña que acababa de nacer, y luego, año tras año, invariablemente, a otra niña o a una adolescente o a una mujer recién casada. Ahora sabemos que la Muerte nunca renunció a lograr su único objetivo, y mientras tanto a nosotros nos esperan los años más tristes de nuestra vida”.

Tots dos guanyadors s’han endut un premi de 1.000 €. El lliurament de premis a les persones guardonades i de l’antologia del concurs al públic assistent es realitzarà el divendres 25 de setembre a les 19h a la Biblioteca Esteve Paluzie. L’acte es clourà amb l’espectacle “el microrrelato definitivo” a càrrec del duet teatral Absurdópatas.

Gràcies al suport de l’Ajuntament de Barberà del Vallès i de la Diputació de Barcelona, el concurs de microrelats de la Microbiblioteca és el premi amb la major dotació del gènere en català i un dels més importants en llengua castellana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *