Entrevistes

La PAH Barberà: 8 anys de lluita contra l’especulació

A “El Cafè de ben a prop” acabem la sèrie d’entrevistes per parlar amb diferents protagonistes dels drets socials durant i després de la pandèmia del coronavirus. A la tercera d’aquestes entrevistes ens acompanya un col·lectiu que no podia faltar si parlar de mobilització social a la ciutat: la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Habitatge de Barberà del Vallès que ja fa 8 anys que atura desnonament i defensa el dret a una llar per tothom.

Hem parlat amb José Antonio Muñoz, membre del nucli local de la PAH des de la seva fundació, que ens ha explicat l’angoixa amb que les famílies amenaçades pels desnonaments han viscut el confinament.

L’aturada els ha donat una treva per la paralització dels desnonaments (els jutjats van retornar a l’activitat el 4 de juny, però no tenen cap data fins després de l’estiu), però també ha aturat l’espai principal de la PAH: l’assemblea i ha interromput l’activitat de l’organització. Ara els preocupa una nova onada de desnonaments arran de la crisi del Covid-19.

Muñoz ha defensat que la possible regulació dels lloguers a Barberà del Vallès “seria una bona eina” i ha argumentat que la 24/2015 i els decrets aconseguits per la PAH també ho són, però que cal un parc públic d’habitatge suficient perquè bancs i fons d’inversió no puguin especular amb un bé bàsic.

L’activista també ha explicat que la majoria del col·lectiu actualment són persones sense papers que tenen problemes d’habitatge relacionats amb l’ocupació perquè no poden accedir a l’habitatge d’altres maneres ni al mercat de treball formal. Muñoz ha volgut deixar clar que la PAH no dona suport a cap ocupació en habitatge de particular o petits propietaris i també s’ha desmarcat de les persones que ocupen immobles i malmeten la convivència veïnal.

Podeu recuperar la conversa completa a continuació:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.