Informació local

Agenda estiuenca: del 24 al 31 d’agost

Parc Fluvial del Riu Ripoll (Font de Can Llobateres). Imatge de www.bdv.cat

Si aquest estiu no voleu o no podeu marxar de vacances no patiu. Hi ha moltes coses a fer si ens quedem a Barberà: podem fer visites culturals, redescobrir el patrimoni més proper, fer senderisme per la natura, conèixer indrets i racons que tenim al costat però que mai hem visitat i divertir-nos amb tota la família o amb els amics.

Per això, des de Ràdio Barberà cada dia d’aquesta setmana us anirem proposant una petita agenda amb diferents activitats de les quals podreu gaudir durant el mes d’agost. 

No hem d’oblidar, però, que en uns dies començarem un mes d’agost atípic: a les habituals restriccions per vacances li hem d’afegir les restriccions per la Covid-19. Tot i això, les activitats que nosaltres us proposem -en principi- no tenen més restriccions que les habituals de seguretat i sanitat.

  • Diumenge 24 d’agost: ‘Redescobrint Barberà del Vallès’

Església de la Romànica. Imatge extreta de la www.bdv.cat

Perquè no aprofiteu per conèixer o per redescobrir indrets i llocs que habitualment no tenim temps de visitar a Barberà? Podeu fer una ruta en què visiteu els espais més destacats de Barberà com per exemple la Romànica, un barri amb una església del segle XII on destaca el conjunt pictòric descobert l’any 1919. O el Castell de Barberà, un edifici que actualment té l’aspecte de masia però que es tracta d’un edifici que ja es va documentar l’any 1005. La Torre de Ca n’Altimira una torre de defensa que data dels segles XI-XII. Podeu passejar pel riu Ripoll on també trobareu un antic molí paperer (Molí d’en Santo) que està documentat des del segle XVII però té origen medieval, i zones com el Parc de Can Llobateres o la Font de Can Gili.

Al web municipal trobareu aquests i molts altres espais interessants per visitar a Barberà del Vallès.

  • Dimarts 25 d’agost: ‘Seu d’Ègara’

    Imatge de la web de la Seu d’Ègara

Us proposem conèixer un conjunt monumental que és únic a Europa. Es tracta de poder conèixer el patrimoni arqueològic, històric i artístic de la Seu d’Ègara. Un tresor de valor incalculable que abasta un període ininterromput des de l’època ibèrica fins a l’actualitat: vestigis ibers i romans, un gran complex episcopal dels segles V a VIII format per la basílica i després catedral d’Ègara (Santa Maria) i el seu baptisteri, el temple funerari de Sant Miquel, l’església parroquial de Sant Pere… així com pintures murals de l’alta edat mitjana, pintures romàniques i retaules gòtics.

Una visita que es pot fer de dimarts a dissabte als matins (de 10 a 13.30h) o a les tardes (de 16 a 19h) i també diumenges i festius d’11 a 14h.

Al web dedicat al turisme de l’Ajuntament de Terrassa trobareu tota la informació sobre dates, horaris i preus.

  • Dimecres 26 d’agost: ‘Coneixem el Patrimoni de Santa Perpètua’

Us proposem visitar la ciutat veïna de Santa Perpètua de Mogoda que a més d’espais naturals i de patrimoni arquitectònic interessants (Masia de Can Colomer, Vapor Aranyó, Castell de Can Taió, Granja Soldevila…) també té elements arqueològics com el pou de glaç i el forn romà.

Pou de glaç. Web de l’Ajuntament de Sta Perpètua

Pou de glaç: Realment hi ha dos pous, que estan situats al barri de Mogoda. Es tracta de construccions de forma cilíndrica semienterrada per tal d’aprofitar la inèrcia tèrmica del terreny i afavorir una bona preservació del glaç.

Forn romà: Es tracta d’un forn romà ceràmic construït a finals del segle I dC. Formava part d’una vil·la romana dedicada a la producció ceràmica. El seu “praefurnium” (passadís on es cremava la llenya) té una longitud de 23 metres. La graella consta de 7 rengleres d’orificis per on circulava l’aire calent necessari per a la cocció. 

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ens ho detalla tot sobre aquests i altres elements del Patrimoni. 

  • Dijous 27 d’agost: ‘Jornada al Museu Egipci’

Sempre que la situació sanitària ho permeti, us proposem fer la ‘visita guiada a l’exposició Tutankamon per a famílies’ al Museu Egipci de Barcelona. 

Els dijous de 12 a 13h una egiptòloga realitzarà una visita guiada gratuïta a l’exposició temporal ‘Tutankhamon història d’un descobriment’. Els participants descobriran qui va ser el faraó nen, per què va ser tan important i quins són els misteris i tresors que amagava la seva tomba.

Visiteu la web abans d’anar-hi, ja que segons les restriccions hi haurà visites guiades o no. 

  • Divendres 28 d’agost: ‘Passejant per la riera de Gaià’

Riera de Gaià. Extreta de la web Natura Local.

Us proposem un dia envoltats de natura a Ullastrell. Concretament, una ruta per la natura fins a arribar a la riera de Gaià. Es tracta d’una riera molt propera al poble d’Ullastrell on podrem aprofitar per descansar de la calor. Des de l’Ajuntament d’Ullastrell ens expliquen que hem d’evitar anar si hi ha previsió de fortes pluges o tempestes, ja que la ruta transita un bon tram per dins de la riera de Gaià.

Des de l’Ajuntament d’Ullastrell ens concreten com poder fer aquesta ruta. 

  • Dissabte 29 d’agost: ‘Castell de Vacarisses’

Castell de Vacarisses. Web de l’Ajuntament de Vacarisses.

A Vacarisses l’últim dissabte de cada mes es pot fer una visita gratuïta al seu Castell que avui dia també és biblioteca. El Castell de Vacarisses data dels segles XII i XIII però al llarg de la història ha sofert modificacions i va ser renovat entre els segles XVII i XVIII. Actualment es poden veure elements com arcs de mig punt, boixes o elements que recorden el seu ús com a masia de nobles i producció vinícola.

A la web dels Parcs de la Diputació de Barcelona ens donen més detalls sobre aquesta visita.

  • Diumenge 30 d’agost: ‘Anem al Museu Etnogràfic Vallhonrat’

Us proposem conèixer el Museu Etnogràfic Vallhonrat de Rubí. Al segle XVII, amb la Guerra dels Segadors, la família Vallhonrat arriba a Rubí i s’instal·la a la finca on ara és ubicat el Museu Etnogràfic. Amb el pas dels anys la ciutadania va anar aportant materials, fins que es va decidir fundar el museu. La idea era poder cuidar el patrimoni per tal de que aquest formés part de la cultura i del llegat de la ciutat. Avui dia el museu exposa més de 9.000 peces dividides en 6 sales. 

Com sempre, teniu tots els detalls a la web del museu.

  • Dia 31 d’agost: ‘Ruta per Sentmenat’

Us proposem conèixer Sentmenat. Es tracta d’una població que té poc més de 9.000 habitants i que té un munt de coses per descobrir, apunteu-vos: El castell de Guanta, el Castell de Sentmenat, el Saltant de Guanta i les Coves del Comte, la Casa de Guanta, La Torre Roja, La Font de la Fagina, el Dolmen de la Serra Cavallera…

A la web de l’Ajuntament de Sentmenat hi ha algunes rutes que us poden agradar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *