Informació local

Barberà va tenir fins a 4 castells o cases fortes medievals

En Marc Estapé Solernou és un gran aficionat a la història que “gràcies a un cop de sort”, tal com ho qualifica ell, ha pogut reconstruir la història força detallada de fins a 4 castells o cases fortes medievals de la nostra ciutat, Barberà del Vallès. Tot va ser gràcies a un document inèdit que va trobar a l’Arxiu de la Corona d’Aragó que li ha permès  dur a terme aquesta reconstrucció.

Així ho va explicar divendres passat al magazín ‘de ben a prop’  on ha reconegut que a més d’aquest document inèdit també ha utilitzat com a font l’actual Marquès de Barberà, en Ramón de Sarriera y Fernández de Muniaín, que durant els últims anys ha digitalitzat un fons de més de 10.000 pergamins, dels quals hi ha una part que detallen la història d’aquestes cases fortes medievals.

El castell més important és el castrum Barberano”, Castell de Barberà, era un castell termenat -amb un territori associat- que administra el territori en aquells moments. Està localitzat entre la Romànica i l’antic Molí d’en Gall. No queda res evident d’aquest castell, però Estapé creu que “s’hauria de fer algun tipus de prospecció, tot i que és una zona bastant degradada”.

El castell actual, anomenat històricament Casa de Santa Coloma. Era el segon en importància a l’edat mitjana perquè no controlava el terme. Però l’evolució va acabar provocant que el castell de Barberà original s’ensorrés. I des d’aquell moment la Casa de Santa Coloma va controlar tot el que controlava anteriorment el castrum Barberano” (jurisdicció, el territori, el terme… aconseguint el control absolut de Barberà).

El tercer castell estava a sobre del Ripoll, s’anomenava Torre d’en Mateu, estava edificada sobre un marge i controlava la via d’accés a Barberà des de Ripollet i també controlava un antic camí que anava a Santa Perpètua de la Moguda. Aquesta Torre d’en Mateu era una domus – una casa fortificada medieval – que el seu propietari va llogar a pagesos i que es va acabar convertint en un mas medieval.

“La quarta troballa l’hem vist tots”, es tracta de la Torre de Ca n’Altimira. Aquesta casa forta està molt poc documentada, perquè va acabar convertint-se en un mas medieval, però fins a l’any 1250 era una casa forta que es deia domus de Riba. S’havien fet moltes especulacions amb aquesta construcció, “per això aquesta troballa és tan rellevant”, assegura el descobridor.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera amb el Marc Estapé Solernou, descobridor d’aquests 4 castells o cases fortes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *