Informació local

“El casco de Sargón” de Jorge Benítez: una novel·la amb protagonisme barberenc

L’escriptor Jorge Benítez va viure tota la seva adolescència a Barberà del Vallès, té família aquí i fins i tot va col·laborar amb Ràdio Barberà fent un programa nocturn de jazz a finals dels anys 90.  Tota aquesta relació amb la ciutat s’ha expressat en el seu debut com a novel·lista amb “El casco de Sargón“. Aquesta història, publicada per l’editorial Navona el 2022, està protagonitzada per Diego Ventura i Javier Secilla, dos barberencs ficticis que van créixer junts i es retroben inesperadament després d’haver agafat camins diferents.

Aquest divendres 16 de setembre en Jorge Benitez ha tornat després de molt de temps als estudis de Ràdio Barberà, però amb un rol diferent. En lloc de posar música, ha estat el convidat del magazín ‘Bon dia, Barberà!. A l’entrevista ens ha explicat les interioritats i motivacions d’aquesta novel·la que barreja la paròdia del món universitari, les aventures bèl·liques i la intriga pròpia del gènere negre.

Una novel·la de perifèria

Benítez ens ha explicat que va decidir que els dos protagonistes de “El casco de Sargón” fossin de Barberà perquè li “interessava parlar de l’extraradi“. L’autor creu que com a mínim als 90, quan ell va estudiar una carrera de lletres, existien prejudicis cap a Barberà o Badia del Vallès. “La gent es pensava que jo havia de treure una navalla en algun moment”, ha exemplificat. I a la vegada la gent de la perifèria que feia estudis universitaris tenia una certa fascinació amb la ciutat de Barcelona i feia més vida allà. Amb la novel·la ha volgut desmuntar estereotips i demostrar “que també pot ser l’espai on passin coses”.

El centre de la història és el saqueig del patrimoni històric durant la guerra d’Irak i, en general, l’espoli cultural imperialista que apareix a l’obra en forma d’un casc sumeri que en Javi, exmilitar, entrega al professor universitari Diego Ventura. Segons Benítez tots els diferents elements literaris que manlleva de gèneres concrets estan al servei de fer avançar la trama.

A continuació podeu escoltar l’entrevista completa amb l’escriptor Jorge Benítez:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.