Serveis informatius

Dia internacional de la Seguretat i la Salut en el treball: què diuen els sindicats?

El 28 d’abril és el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en treball.  Aquesta data va començar a commemorar-se als anys vuitanta als Estats Units per recordar les persones víctimes d’accidents de treball o malalties d’origen laboral. Un problema social, que lluny d’estar superat, ha crescut els darrers 10 anys a Catalunya i a Espanya arran de l’augment de la precarietat i la reducció de la inversió en prevenció. Per exemple, segons les estadístiques oficials el 2019 a Catalunya va haver-hi 113 mil 615 accidents de treball, dels quals 106 van ser mortals. Un augment del 9% dels accidents mortals respecte de 2018.

Enguany aquesta jornada internacional per reivindicar la importància de la salut laboral arriba enmig d’una crisi sanitària mundial. Per aquest motiu, els sindicats han volgut homenatjar totes les persones que han mort a causa de la pandèmia de la Covid-19 i recalcar la importància de la prevenció, però quines són les seves reivindicacions?

Durant aquesta emergència segons el comunicat conjunt de CCOO i UGT “els contagis en l’àmbit laboral i en els desplaçaments vinculats han estat importants vectors de propagació del virus.” Per CGT la pandèmia demostra “com al capitalisme, la salut de la classe treballadora no és prioritat”. Aquest sindicat ha defensat des de l’inici de l’Estat d’alarma, d’una banda, aturar tota activitat no essencial i, d’altra, la provisió d’Equips de protecció i protocols adequats a les persones que porten a terme feines essencials. Comissions Obreres ha editat videos de denuncia de les condicions a diferents sectors com la sanitat, la geriatria, la recollida de residus o la neteja de residències:

En el seu manifest conjunt CCOO i UGT destaquen que, des de l’aprovació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, fa 25 anys, s’ha desvirtuat la prevenció i, en molts casos, s’ha contemplat com un negoci, no com un dret, en externalitzar-se la seva gestió. En una situació com l’actual consideren que el paper de les empreses que gestionen la protecció de riscos laborals s’ha reduït a omplir la documentació necessària sense una autèntica tasca preventiva. Durant la crisi anterior “també es van reduir les inversions en prevenció de riscos laborals en les empreses i de finançament de polítiques públiques actives en matèria preventiva” afirmen CCOO i UGT. En la modalitat preventiva de servei aliè, és a dir, contractat a una empresa: la mitjana de dedicació és de 3,5 hores a l’any per empresa, amb una afectació del 57 % de la població treballadora segons un informe de Comissions Obreres.

Les dues centrals sindicals, i CGT al seu propi comunicat, critiquen els criteris aplicats per Inspecció de Treball que ha renunciat a paralitzar activitat per risc greu i a proposar sancions, tal com recull l’article 21 d’aquesta llei. Segons CGT, aquesta forma d’actuar deixa indefenses les persones treballadores en pressionar per obtenir EPIs. A més, CCOO i UGT critiquen que la ràtio d’inspectors de treball és una de les més baixes d’Europa, que aquesta escassetat dificulta l’atenció a les denúncies i que les plantilles dels organismes encarregats de la salut laboral s’han reduït els darrers anys.

Alguns sectors laborals, com les treballadores de la llar, no tenen ni tants sols la cobertura de la Llei de prevenció de riscos laborals. Per tant, no poden denunciar a Inspecció de Treball condicions de feina perilloses. Per aquest motiu, organitzacions que agrupen aquest sector feminitzat i precari (com Sindillar o Territorio Domèstico) exigeixen al Govern espanyol avui que incloguin les 600.000 treballadores de la llar i les cures en la protecció de riscos.

Tan CCOO i UGT com la CGT coincideixen en assenyalar les retallades a la sanitat pública com un factor que ha fet més dura aquesta emergència i que ha minvat la capacitat dels serveis de fer-hi front.  Denuncien la manca de personal i material i com el personal del sistema sanitari està treballant sense condicions de seguretat i arriscant fins i tot la seva vida. Cal recordar que segons el Departament de Salut 7.899 professionals sanitaris estan confirmats com a positius en Covid-19.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *