Serveis informatius

Treballadors i treballadores del Taulí reclamen més recursos i seguretat

Ens els darrers dies s’han produit diverses protestes laborals a l’Hospital de referència de Barberà del Vallès, el Parc Taulí, després de setmanes de treballar al límit per respondre a l’emergència sanitària. Primer, el divendres 1 de maig la Plataforma Assembleària de Treballadors i Treballadores del Taulí (PATT) va publicar un manifest i va convocar concentracions diàries.

Després, una quarentena de treballadores i treballadores van entregar un nou manifest ahir dilluns 4 de maig on afirmen que “aquesta malaltia ens ha sorprès amb un sistema sanitari afeblit per anys de retallades” a Joan Martí, director de la Corporació Hospitalaria, i es van concentrar tot just acabar el torn de nit. Totes dues protestes denuncien que la crisi sanitària del coronavirus ha fet paleses les deficiències d’un sistema sanitari mal finançat i demanen millorar les condicions de la plantilla.

La Plataforma Assembleària de Treballadors i Treballadores del Taulí (PATT) reclama una taula de negociació amb la conselleria de Salut per millorar les condicions laborals dels professionals de l’hospital. Segons la PATT el sistema sanitari mal finançat, lluny de pensar en les persones, s’ha convertit en un “negoci”. És per això que reclamen una reunió amb Salut per negociar un nou conveni que deixi fora els centres concentrats i privats.

Segons va manifestar als mitjans de comunicació la portaveu de la Plataforma Assambleària de Treballadors i Treballadores, Txus Merino, “ara mateix, sense negociació prèvia”, el que volen els treballadors són equips de protecció individual en condicions; que se’ls facin tests PCR o serològics per saber si tenen o han passat el coronavirus; que se’ls retorni el 5% del sou retallat el 2012 i que se’ls faci el pagament per objectius com passa en altres hospitals catalans (coneguts com a DPO). També, que les hores extres no es paguin a preu d’ordinàries. L’altre manifest comparteix totes aquestes reivindicacions. 

Segons Merino, la taula que reclamen seria d’àmbit català, no només per parlar de l’hospital sabadellenc, i hi hauria de seure la consellera de Salut, Alba Vergés, i els representants que decideixi la PATT acompanyats dels sindicats minoritaris “més combatius”. Però, han manifestat que no hi volen “ni CCOO, ni UGT, ni USOC, ni tots aquests sindicats que estan alineats amb la patronal” des del seu punt de vista.

La PATT vol que tots els treballadors tinguin les mateixes condicions, eliminar el sistema de concert dels equipaments de salut, com el Taulí, integrant-los a la xarxa pública, i deixar de donar recursos a la sanitat privada. En el cas del manifest entregat dilluns, les treballadores parlen de l’equiparació de les condicions amb el personal de l’ICS i de la necessitat de canvis en la direcció de l’Hospital Universitari Parc Taulí. Per exemple, ” una direcció d’infermeria, al mateix nivell que la resta dins l’estructura de direcció de la Corporació Sanitària Parc Taulí.”

En un manifest elaborat amb motiu de l’1 de maig, els treballadors de la PATT es pregunten: “Seran capaços d’entendre que retallar en sanitat provoca retallar vides? Després de viure el que s’ha viscut, és fàcil entendre que el nostre sistema sanitari necessita més pressupost, més professionals i més material per cuidar i cuidar als propis treballadors”. Tanmateix, els professionals reclamen els recursos necessaris per a l’assistència i la recerca. I esperen que ningú oblidi el que ha passat per posar-hi solució de cara al futur i no es torni a repetir.

L’altre grup de professionals sanitaris agraeix al seu manifest “les mostres de solidaritat que els ciutadans ens heu demostrat cada dia.” “No som, ni ho volem ser, herois ni heroïnes. Som simplement persones que es dediquen a fer allò pel qual ens hem preparat encara que, com s’ha vist, sense els mitjans necessaris i posant en risc la nostra pròpia salut per poder cuidar-vos”, afirmen en el text. 

Avui s’han produit canvis en la direcció de la Corporació Sanitària amb el cessament de la doctora Cristina Carod, que deixarà de ser directora executiva de l’Hospital de Sabadell i del centre sociosanitari de l’Albada. En declaracions a Ràdio Sabadell el comitè d’empresa del Taulí ha defensat que no és el moment per demanar dimissions. També han manifestat el seu acord amb la visió de la PATT i el grup de treballadores respecte la manca de finançament del centre i la necessitat de solucionar el col·lapse de les urgències. Des de la PATT han convocat concentracions diàries a les 12 hores, com altres centres sanitaris, fins assolir les seves reivindicacions. 

Join the discussion

  1. Pingback: Covid-19: darrera hora - radiobarbera.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.