Informació local

Barberà encadena sis mesos de reducció de l’atur

Les dades de l’atur d’agost han suposat una nova reducció de la quantitat de persones que busquen feina sense trobar-la a Catalunya i Espanya, tot i que aquesta bona dada s’ha combinat amb una caiguda de la creació d’ocupació. Barberà del Vallès ha seguit la tònica general i encadena sis mesos de baixada de l’atur registrat. S’ha de matisar que la reducció d’atur de l’agost ha sigut només de 6 persones. En total, hi ha 1.762 apuntades a les oficines d’ocupació.

Respecte fa un any la millora és significativa. A l’agost del 2020 hi havia a Barberà 2.084 persones a l’atur, és a dir, 322 més que actualment. El mes que més va baixar l’atur dins aquesta ratxa de 6 mesos va ser juny amb 125 persones menys per l’efecte de l’inici de la campanya d’estiu. Juliol també va registrar una bona dada: 81 persones. La resta de mesos s’han mogut entre les 30 i 40 persones, així que l’agost representa pràcticament una frenada de la tendència.

Després d’aquesta evolució positiva des del febrer, les xifres de l’atur s’apropen a les prèvies a la crisi del coronaviurs. Si comparem amb l’agost del 2019 només hi ha 4 aturades més. Però, al febrer del 2020, just abans d’esclatar la pandèmia i decretar-se l’Estat d’alarma, hi havia a Barberà del Vallès 66 persones menys a l’atur que ara mateix. La població resident ocupada a Barberà del Vallès constava al juliol del 2021 de 14.229 persones, unes 300 menys que abans de la crisi. Per tant, encara no s’ha superat del tot l’impacte de la Covid-19. A l’Observatori econòmic i social de Barberà es pot consultar l’evolució més detallada de l’atur fins a juny del 2021.

Tendències similars al Vallès Occidental i a Catalunya

Pel que fa al conjunt de la comarca del Vallès Occidental, actualment es registren 51.242 persones a l’atur, és a dir, 1.062 menys respecte al mes de juliol i 10.318 menys respecte a l’agost del 2020. En aquest cas tampoc s’ha arribat encara als nivells pre-pandèmia. Tant al febrer del 2020 com a l’agost del 2019 hi havia més de mil persones menys a l’atur que actualment.

A Catalunya l’atur ha tornat a caure per cinquè mes consecutiu amb l’impuls de la temporada turística. Així, l’agost es va tancar amb 391.128 persones desocupades, el que suposa un descens de 17.186 respecte al juliol. A nivell intermensual s’ha experimentat una reducció del 4,2% segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social.

Les diferències entre homes i dones als registres de l’atur continuen sent destacables. El mes d’agost va tancar amb 225.777 dones aturades, una xifra superior als 165.351 homes desocupats. Entre els joves, en canvi, les dades s’igualen. Dins el col·lectiu format per menors de 25 anys es van registrar un total de 20.039 aturats, dels quals 10.274 eren homes i 9.765 eren dones.

Les pitjor dades: la contractació i la creació d’ocupació

Malgrat la reducció de l’atur, la contractació a Catalunya a l’agost va caure. Segons les dades del ministeri, durant el vuitè mes de l’any es van signar 201.580 contractes, un 30,3% menys que el juliol (-87.718 en termes absoluts). En comparació amb el mateix període de l’exercici anterior, però, es va registrar un increment del 35% (+52.310 en valors absoluts).

La majoria dels nous contractes signats a Catalunya durant l’agost –fins a un 88%- van ser temporals, seguint amb la tònica habitual. En total se’n van formular 177.698, un 29,6% menys que el juliol, però un 34,9% més que l’agost de l’any passat. Pel que fa als contractes indefinits, a Catalunya se’n van signar 23.882, un 35,3% menys en termes intermensuals, però un 35,9% mes en termes interanuals.

La Seguretat Social ha perdut 118.000 afiliats aquest agost al conjunt d’Espanya. Actualment hi ha 19,59 milions de treballadores en actiu. La destrucció d’ocupació a l’agost ha sigut la pauta habitual les dues últimes dècades per la temporalitat del mercat de treball. En canvi, l’atur que acostuma a pujar també ha baixat a les dades espanyoles i amb una reducció rècord: 82.583 aturats menys fins a un total de 3,33 milions de persones registrades a l’atur.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.