Fotografia cedida per la secció sindical de CGT
Informació local

Protestes contra els 60 acomiadaments previstos a Siegfried

“Novartis abandona, Siegfried acomiada”. Aquest és el lema que condensa les queixes de la plantilla de la farmacèutica Siegfried a Barberà del Vallès. Els dies 15, 16 i 17 de novembre aquesta plantilla ha començat a realitzar protestes a la porta de la fàbrica, situada al polígon Santa Maria, en rebuig a l‘acomiadament de 60 persones.

Però, què està passant a aquest centre amb 600 treballadors i treballadores? Doncs la situació es remunta al 2020 quan Novartis va decidir vendre les seves plantes de Barberà del Vallès i el Masnou. El mes de setembre de l’any passat la secció sindical de CGT, aleshores encara de Novartis, va emetre un comunicat on exposaven que se’ls havia confirmat el canvi d’empresa i exigien que es garantissin els  llocs de treball, els salaris i totes i cadascuna de les condicions socials i laborals.

Després els sindicats de l’empresa ja s’havien reunit a l’octubre amb l’alcalde de Barberà del Vallès, Xavier Garcés, per compartir el seu neguit amb el canvi de propietari. ´S’ha de tenir en compte que es tracta d’un centre de treball entre els més grans de Barberà i que porta més de 25 anys en funcionament. Ràdio Barberà va entrevistar a membres de la secció sindical de CGT per conèixer la situació de primera mà.

Aleshores la situació de neguit es va calmar temporalment. L’empresa es comprometre a garantir els llocs de treball els primers sis mesos després de la compra. El juny del 2021, un cop passat aquest termini inicial, el grup farmacèutic suís va anunciar que acomiadaria 120 treballadors de les plantes de Barberà del Vallès i El Masnou.

Dimecres davant les instal·lacions de la farmacèutica a Barberà, el portaveu de la secció sindical de la CGT a Siegfried, Alejandro Martínez, explicava als micròfons de Ràdio Barberà quina ha estat l’evolució del procés:

Per la seva banda, l’empresa Siegfried ha declarat a Ràdio Barberà que Novartis va signar el 2019 un acord amb el Comitè d’Empresa sobre les condicions dels hipotètics acomiadaments individuals que millorava el que estableix la Llei. La farmacèutica defensa que la proposta de Siegfried va millorar encara més aquestes condicions i que l’actual procés afectaria entre 40 i 60 empleats d’un total de més de 600. A més, Siegfried considera que el Comitè d’Empresa ha pogut negociar un acord millor que estan disposats a acceptar.

La farmacèutica afegeix que “des de la seva adquisició, han avançat molt en la transformació de les plantes a Barberà del Vallès i El Masnou, procés que els portarà aproximadament tres anys” per aconseguir nous clients.  En paral·lel, l’empresa ha constatat una disminució significativa dels volums de producció en comparació amb els nivells històrics. La raó principal d’aquesta tendència és la intenció de Novartis de consolidar els volums de fabricació en altres de les seves plantes, és a dir, d’emportar-se productes a altres plantes

Aquest seria el principal motiu de les retallades a la plantilla. Alejandro Martínez manifestava, però, que l’empresa no està tenint pèrdues econòmiques que justifiquin els acomiadaments i que té prou recursos per fer front a la situació:

Per tant, el conflicte no està solucionat i pot haver-hi més mobilitzacions. Però, abans la plantilla de Siegfried a Barberà ha decidir en assemblea quins seran els propers pasos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.